Statele Unite lasă ușa deschisă pentru achiziția F-16 de către Turcia, dar ar putea lega tranzacția de dosarul ”Suedia în NATO”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia ar trebui să primească avioane de luptă F-16 modernizate și kiturile de modernizare, a declarat joi Antony Blinken.

Remarcile secretarului de stat american Antony Blinken au fost făcute în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților.

Blinken a fost întrebat despre vânzarea avioanelor F-16 către Turcia și despre măsurile pe care administrația Joe Biden le are în vedere pentru „a se asigura că armele americane nu sunt folosite pentru a amenința aliații și partenerii”.

„Credem că Turcia ar trebui să primească F-16 modernizat și pachetul de modernizare pentru F-16 existent”, a răspuns el. „Credem că este important pentru NATO, important pentru alianță”.

 

S-400 a complicat ecuația

 

Ankara vrea să-și modernizeze flota existentă pentru a-și aduce la zi forțele aeriene. Pentru asta, turcii vor să cumpere 40 de avioane Lockheed Martin F-16 și aproape 80 de kituri de modernizare din SUA, o tranzacție estimată la 20 de miliarde de dolari.

Turcia e tot mai frustrată de procesul prelungit al cererii sale de a achiziționa avioane F-16 din Statele Unite și a amenințat că ar putea căuta în altă parte în cazul în care Washingtonul nu îi va furniza avioanele de război.

Ankara a promis că ar putea lua în considerare alternative, inclusiv Rusia, dacă SUA nu își respectă promisiunea de a livra F-16 forțelor aeriene turce.

E deja arhicunoscut scandalul excluderii Turciei din programul Joint Strike Fighter, de dezvoltare a aeronavei de generația a cincea F-35, din cauza deciziei Ankarei de a achiziționa sisteme de apărare antirachetă S-400 de fabricație rusă.

Acum, Turcia solicită ca suma de 1,4 miliarde de dolari, parte din contribuția Ankarei la programul F-35, să fie considerată un avans pentru achiziția de F-16.

 

Problema aderării Suediei la NATO

 

La rândul lor unii membri ai Congresului SUA și-au exprimat obiecții față de acordul F-16 și au legat aprobarea acestuia de ratificarea de către Turcia a aderării la NATO a Suediei și Finlandei, care trebuie să fie aprobată de toți cei 30 de membri ai alianței de apărare transatlantică. Doar parlamentele din Turcia și Ungaria nu au ratificat încă acordul.

Țările nordice au renunțat la decenii de nealiniere militară și au solicitat să adere la pactul transatlantic de apărare anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută în timpul unei vizite a omologul său finlandez Sauli Niinisto în Turcia că parlamentul va ratifica aderarea Helsinki la NATO. Cu toate acestea, Erdogan a renunțat la aprobarea candidaturii de aderare la NATO a Suediei, despre care Ankara spune că nu a mers suficient de departe în reprimarea teroriștilor. Cele trei țări au semnat un pact pe această temă anul trecut.

Între timp, Blinken a mai spus că „lucrează asiduu pentru a se asigura că orice tensiuni care există între aliații NATO, în acest caz, Grecia și Turcia, sunt atenuate și că nu se angajează în acțiuni sau retorici care ar inflama situația”.

„Accentul eforturilor noastre, fie că este vorba de Turcia, fie că este vorba de Grecia, fie că este vorba de orice alt aliat al NATO, este să ne asigurăm că au echipamentul și tehnologia de care au nevoie pentru a fi pe deplin interoperabili”, a spus el.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel