Reprezentantul Statelor Unite pe lângă OIAC, Kenneth Ward, a declarat în cadrul Conferinţei Statelor membre ale Organizaţiei, cu sediul la Haga, că Teheranul încearcă de asemenea să achiziţioneze agenţi neurotoxici letali pentru 'scopuri ofensive'.
Teheranul nu a reacţionat imediat la acuzaţiile care vin să sporească tensiunile cu Washingtonul asupra programului nuclear iranian şi a războiului din Siria.
,,Statele Unite se tem de mult timp că Iranul a menţinut un program de arme chimice pe care nu l-a declarat la OIAC'', a afirmat Kenneth Ward în cadrul reuniunii privind rolul OIAC în viitor.
,,Washingtonul este de asemenea îngrijorat de faptul că Iranul foloseşte substanţe chimice în scopuri ofensive care acţionează asupra sistemului nervos central'', a adăugat el.
Iranul nu a declarat transferul de obuze conţinând substanţe chimice trimise Libiei în anii 1980, în pofida apelului OIAC de a identifica originea lor, potrivit reprezentantului american. Obuzele au fost găsite după moartea liderului libian Muammar Gaddafi în 2011.
,,Ele erau în mod clar de origine iraniană'', a spus Ward, adăugând că Iranul nu a declarat niciun 'rezervor de arme chimice' în pofida descoperirii de obuze şi bombe chimice în Libia şi Irak.
Cele mai recente acuzaţii intervin în contextul presiunii constante exercitate asupra Iranului de preşedintele american Donald Trump, care şi-a retras ţara din acordul nuclear iranian încheiat în 2015 şi a reintrodus o serie de sancţiuni împotriva Teheranului.
Ward a acuzat de asemenea Iranul şi Rusia, aliatul său, că 'permite' guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad să folosească arme chimice, în timp ce 'îşi continuă propriile programe de arme chimice'.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News