În primul rând, este vorba despre componente, dintre care o parte semnificativă este fabricată în China și furnizată Statelor Unite atât direct, cât și prin lanțuri de aprovizionare intermediare.
China controlează în prezent aproape 90% din piața mondială a dronelor comerciale, potrivit firmei de cercetare de piață Drone Industry Insights UG.
În plus, în China se produc componentele esențiale pentru drone, cum ar fi structurile aeronavelor, bateriile, radiourile, camerele și ecranele. Datorită producției în masă și disponibilității, aceste componente sunt foarte competitive, ceea ce face dificilă crearea unei alternative eficiente în acest moment.
La fel de important este și costul componentelor chinezești, care este semnificativ mai mic decât cel al produselor similare din SUA sau din țările europene.
Aceasta determină creșterea cererii globale, inclusiv în rândul forțelor armate ale țărilor care utilizează în mod activ produsele DJI.
„Suntem aproape complet dependenți de principalul nostru adversar pentru acestea și de capacitatea noastră de a le produce”, a declarat Josh Steinman, care a supervizat anterior securitatea lanțului de aprovizionare la Consiliul Național de Securitate.
Între timp, China a impus sancțiuni asupra furnizării anumitor componente care ar putea fi utilizate în echipamentele militare. Acest lucru a complicat situația producătorilor americani. Deși unele companii încearcă să restabilească producția de componente esențiale în Statele Unite.
Pentagonul recunoaște că o astfel de dependență reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite. Cu toate acestea, producătorii înșiși se plâng de birocrația excesivă din partea guvernului și a Departamentului de Apărare al SUA, care îi împiedică să organizeze producția în mod independent.
SUA recunosc că, în prezent, este imposibil să contracareze dominația Chinei în ceea ce privește fabricarea componentelor dronelor, motiv pentru care permit utilizarea de piese chinezești, cum ar fi fuselaje, motoare și baterii - chiar și în UAV-urile militare.
Recent, Statele Unite au selectat patru companii pentru a participa la programul Artemis privind dronele kamikaze cu rază lungă de acțiune, dintre care două colaborează cu producători ucraineni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News