Deși Turcia s-a alăturat programului F-35 Joint Strike Fighter (JSF) în 2007 și a fost una dintre țările partenere ale programului împreună cu alte state membre NATO, aceasta a fost eliminată din program de către Washington în 2019, în semn de protest față de achiziționarea de către guvernul turc a sistemelor rusești S-400, despre care Washingtonul a afirmat că reprezentau un risc pentru avioanele sale de luptă de generația a V-a și pentru sistemele de apărare ale NATO.
Potrivit cotidianului Kathimerini, în cursul verii, Statele Unite au prezentat Turciei o propunere detaliată care i-ar permite să păstreze rachetele pe teritoriul său, dar să transfere, în esență, controlul acestora către Statele Unite.
Ca parte a discuțiilor, înalți oficiali americani au avansat o propunere de transfer al sistemului rusesc în partea controlată de SUA a bazei aeriene Incirlik din sudul Turciei. Se pare că propunerea nu va pune Turcia într-o situație dificilă, deoarece nu vor fi încălcate nici termenii contractului său cu Rusia, nici vreo clauză obligatorie.
Michael Rubin, expert la American Enterprise Institute și fost oficial al Pentagonului, a confirmat pentru Kathimerini că oficialii Casei Albe și ai Pentagonului au prezentat propunerea oficialilor guvernamentali turci în luna iulie.
„Sursele mele din regiune spun că, în timpul vizitei lor din 1-2 iulie 2024 în Turcia, Celeste Wallander, secretar adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internațională, și Michael Carpenter, consilier special al președintelui și director senior pentru Europa în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, au discutat recent cu omologii lor turci despre relansarea acordului F-35. În schimbul reintrării în programul F-35, ei au cerut Turciei să predea S-400 Statelor Unite sau să le transfere în zona controlata de SUA la baza Incirlik”, a declarat Rubin.
Incirlik, situată în provincia Adana, găzduiește ''Aripa 39'' a Forțelor Aeriene ale SUA (US Air Force's 39th Air Base Wing).
Turci au refuzat și au replicat că vor ține sistemele S-400 doar în cutie
La o zi după vizită, Ambasada SUA la Ankara a relatat că Wallander și Carpenter au discutat cu oficialii turci despre dezvoltarea unor „domenii suplimentare pentru un parteneriat sporit și despre obiectivele de creștere a relaţiilor în domeniul apărării pe termen lung”.
Întrebat de Kathimerini despre stadiul exact al negocierilor dintre cele două părți, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Javan Rasnake, a declarat că „din 2019, am transmis Turciei poziția noastră cu privire la achiziționarea de către aceasta a sistemului S-400 și consecințele acestui fapt, care sunt consacrate în legislație. Nu a existat nicio schimbare a poziției SUA sau a legislației pe această temă”.
Potrivit Kathimerini, prezentarea unui plan pentru transferul sistemelor de rachete rusești la Incirlik, împreună cu inițiativele legislative care au fost înainte fără succes în Congresul SUA în această vară, dovedește că eforturile de soluționare a problemei S-400 sunt în plină desfășurare, opțiunile luate în considerare sunt variate și posibile schimbări în poziția sau legislația SUA pot fi iminente.
Potrivit surselor Kathimerini, răspunsul Turciei în acest stadiu nu este pozitiv, dar se așteaptă ca discuțiile să continue în această săptămână în marja Adunării Generale a ONU de la New York.
„Omologii lor turci au refuzat și au replicat că vor ține sistemele doar în cutie în interiorul Turciei. Cu toate acestea, acordul nu este închis, deoarece relansarea acordului privind F-35 va fi pe ordinea de zi a Statelor Unite și a Turciei atunci când liderii și oficialii din domeniul securității se vor întâlni săptămâna viitoare în cadrul Adunării Generale a ONU”, a adăugat Rubin.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News