Potrivit planului, care se așteaptă să fie aprobat luna viitoare, Statele Unite vor desfășura unități de rachete în insulele Nansha din partea de sud-vest a prefecturilor japoneze Kagoshima și Okinawa, precum și în Filipine, a raportat Kyodo, citând surse anonime din SUA și Japonia.
Un regiment al Corpului de Infanterie Marină al SUA, care dispune de sisteme de rachete de artilerie HIMARS, dar și de alte sisteme, va fi desfășurat în Insulele Nansha, relatează Kyodo.
O unitate americană care se ocupă cu spațiul, apărarea cibernetică și războiul electronic va fi staționată în Filipine, potrivit raportului. Duminică, Ministerul japonez al Apărării și ambasadele SUA și Filipinelor la Tokyo nu au răspuns la o solicitare pentru a oferii mai multe precizari.
Factorul Taiwan în cadrul alianței SUA-Japonia
Accentuând, în timpul întâlnirii lor din aprilie 2024 de la Washington DC, că „cooperarea lor în cadrul alianței” a atins „noi niveluri”, președintele american Joe Biden și prim-ministrul japonez Fumio Kishida și-au exprimat dorința de a-și extinde în continuare angajamentul pentru a reflecta „natura globală” a parteneriatului.
Din această declarație reiese că activismul militar în creștere al Chinei cu privire la Taiwan a dat un impuls Statelor Unite și Japoniei. Reafirmând la 16 aprilie 2021 că Alianța SUA-Japonia „a devenit o piatră de temelie a păcii și securității în regiunea Indo-Pacific și în întreaga lume”, Biden și prim-ministrul japonez de atunci, Yoshihide Suga, au emis o declarație comună a liderilor SUA-Japonia intitulată „Parteneriatul global SUA-Japonia pentru o nouă eră”.
În mod concret, documentul menționa: „Subliniem importanța păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan și încurajăm soluționarea pașnică a problemelor dintre cele două strâmtori”. Aceasta a marcat prima mențiune explicită a „Taiwanului” într-o declarație a unui lider SUA-Japonia - cu toate acestea, precursorul acesteia a fost stabilit prin Dialogul 2+2 SUA-Japonia din martie 2021, care „a subliniat importanța păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan”.
China a criticat luni planurile SUA de a înființa baze militare și de a desfășura unități de rachete în Japonia și Filipine „în cazul unei situații neprevăzute în Taiwan”.
Beijingul „se opune ferm țărilor care folosesc problema Taiwanului ca pretext pentru a spori desfășurările militare în regiune, ceea ce nu face decât să stârnească tensiuni, să încurajeze confruntările și să submineze pacea și stabilitatea regională”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, reporterilor din capitala chineză.
Se spune că noile baze temporare ale SUA vor fi stabilite de-a lungul lanțului de insule Nansei din sud-vest, care se întinde din provinciile Kagoshima și Okinawa din Japonia către Taiwan.
China consideră Taiwanul drept „provincia sa secesionistă” și a respins ceea ce numește „interferență” în „afacerile sale interne”, a raportat mass-media de stat.
Se așteaptă ca Forțele de Autoapărare ale Japoniei „să se implice în principal în sprijinul logistic pentru unitatea Marinei SUA, inclusiv în furnizarea de combustibil și muniție”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News