Statele Unite, ingrijorate de implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze alegerile din România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Purtătorul de cuvânt Matthew Miller ține o conferință de presă, la Departamentul de Stat. Sursa Foto: state.gov.
Purtătorul de cuvânt Matthew Miller ține o conferință de presă, la Departamentul de Stat. Sursa Foto: state.gov.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat că este îngrijorat de atacurile cibernetice care vizează procesul electoral din România și a solicitat o investigație completă pentru a asigura integritatea acestuia, a declarat, miercuri, Matthew Miller, Purtător de Cuvânt al Departamentului de Stat.

,,Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România. Informațiile menționate în raport ar trebui să fie pe deplin investigate pentru a asigura integritatea procesului electoral din România'', a spus Miller.

Candidatul ultranaționalist la președinția României, Călin Georgescu, a beneficiat de o ampla campanie de promovare pe reţeaua de socializare TikTok similară operațiunilor de influență și manipulare desfășurate de Rusia în Ucraina și Moldova, potrivit unor documente declasificate ale serviciilor române de informaţii.

Călin Georgescu, care a câștigat în mod neașteptat primul tur al alegerilor prezidențiale din România și conduce sondajele de opinie înainte de turul doi al alegerilor, programat duminica aceasta, și-a exprimat admirația pentru cultura rusă și l-a descris pe președintele Vladimir Putin drept un om care își iubește țara. De asemenea, Georgescu a criticat Uniunea Europeană și NATO, dar a fost şi o voce care a propagat intens teorii false pe teme de cultură şi civilizaţie.

Purtător de Cuvânt al Departamentului de Stat a precizat că ,,Statele Unite apreciază contribuțiile României ca aliat puternic în NATO și partener în Uniunea Europeană. Progresul României de ancorare în comunitatea transatlantică, câștigat cu greu, nu poate fi întors de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România''.

Documentele declasificate de serviciile române de informaţii arată că influenceri plătiți, împreună cu membri ai unor grupuri extremiste de dreapta și persoane care au legături cu crima organizată, au promovat intens în mediul online candidatura lui Călin Georgescu. Documentele nu afirmă în mod direct că Rusia a încercat să influențeze alegerile, dar sugerează puternic acest lucru.

Președintele liberal Klaus Iohannis a fost ieri de acord să desecretizeze mai multe rapoarte ale serviciilor de informaţii, în urma unei cereri din partea jurnaliștilor români și a grupurilor societății civile. 

Sistemele electorale au fost atacate cibernetic. Mai exact, unele platforme de hacking ”de sorginte rusă” și un canal privat de Telegram au publicat credențiale de acces asociate ”bec.ro”, ”roaep.ro” și ”registrulelectoral.ro”. Datele au fost obținute prin țintirea ”utilizatorilor legitimi” care aveau acces legitim cu user/parolă sau prin ”exploatarea serverului legitim”.

Călin Georgescu a beneficiat de un tratament preferențial la nivelul platformei TikTok, deoarece conținutul postat de acesta nu a fost marcat ca aparținând unui candidat, aspect ce a favorizat diseminarea în masă, videoclipurile publicate nefiind asociate oficial cu campania electorală.

Promovarea lui Călin Georgescu a fost realizată și de către Bogdan Peșchir, având cont de TikTok ”bogpr”. Peschir a donat peste un milion de eurp către alte conturi implicate în promovarea candidatului Călin Georgescu. Peșchir deține o companie de IT (Digital ON-RAMP Sollutions SRL) și este prieten si cunoscut cu Gabriel Prodanescu. Mai concret, Peșchir a fost angajat în două companii deținute de Gabriel Prodanescu (GLOBAYA FINTECH SRL și BitXatm Technology) care activează în domeniul criptomonedelor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel