Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: DoD Defense - Department of Defense.
Sursa foto: DoD Defense - Department of Defense.

Într-o mișcare care ar provoca, fără îndoială, o undă de șoc pe întreg globul și ar modifica fundamental peisajul geopolitic al Arcticii, rapoarte credibile, deși neconfirmate, și o serie de declarații subțiri formulate de la Washington au stârnit speculații intense cu privire la posibila anexare a Groenlandei de către Statele Unite. Deși dezmințirile oficiale rămân ferme, o confluență de imperative strategice, cuplate cu precedentele istorice și cu evoluția competiției dintre marile puteri, sugerează că ideea ca Groenlanda să devină parte a Statelor Unite nu este cu totul în afara sferei posibilităților.

Administrația președintelui american Donald Trump a început să pună în aplicare un plan de anexare hibridă a Groenlandei, potrivit New York Times, citând surse din cadrul guvernului SUA. Se precizează faptul că planul nu se baza pe un scenariu militar pentru capturarea insulei, ci mai degrabă pe influențarea opiniei publice a populației locale.

Potrivit unui oficial american, Consiliul Național de Securitate al Casei Albe s-a reunit de mai multe ori pentru a transforma cuvintele lui Trump în acțiuni și a trimis recent instrucțiuni specifice diferitelor agenții guvernamentale.

Detaliile complete ale planului nu sunt cunoscute în prezent. Cu toate acestea, în ciuda aluziilor președintelui american cu privire la posibila utilizare a forței, discuțiile conduse de Consiliul Național de Securitate nu au luat niciodată serios în considerare opțiunile militare, a declarat oficialul.

Ideea dobândirii Groenlandei de către Statele Unite nu este nouă. Încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, au apărut discuții cu privire la importanța strategică a acestei mari insule arctice. În 1946, secretarul de stat de atunci, James Byrnes, a propus oficial Danemarcei achiziționarea Groenlandei pentru 100 de milioane de dolari, ofertă care a fost refuzată în cele din urmă. Acest precedent istoric evidențiază o recunoaștere americană de lungă durată a valorii strategice a Groenlandei, în special în context militar.

„Oferta din 1946, deși fără succes, a demonstrat în mod clar valoarea pe care SUA o acordă poziției geografice a Groenlandei”, notează recent Robert Huebert, cercetător senior al Centrului pentru Studii Strategice și de Apărare de la Universitatea din Calgary. „Într-o epocă de creștere a concurenței între marile puteri în Arctica, această valoare strategică inerentă nu a făcut decât să se amplifice”.

 

Planul SUA, anexarea Groenlandei cu ajutorul rețelelor de socializare

 

Acum, planul gandit de administrația Trump implică utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare pentru a forma o opinie publică favorabilă în rândul celor 57 000 de locuitori ai Groenlandei în ceea ce privește alipirea la SUA. Printre mesaje se numără un apel la moștenirea comună a groenlandezilor și inuiților, precum și a populației indigene din Alaska.

Potrivit New York Times, acest plan pare să fie deja implementat. Membrii echipei lui Trump au declarat public că Danemarca nu a avut grijă de locuitorii insulei și susțin că doar Statele Unite ar putea proteja Groenlanda de o invazie din partea Rusiei și Chinei.

Trebuie precizat că anexarea unui teritoriu prin forță sau coerciție este interzisă de dreptul internațional, în special de Carta Organizației Națiunilor Unite. Orice încercare a SUA de anexare unilaterală a Groenlandei ar fi probabil întâmpinată cu o condamnare pe plan internațional și ar putea încălca principiile fundamentale ale suveranității și integrității teritoriale.

Populația Groenlandei, predominant inuită, are dreptul la autodeterminare în temeiul dreptului internațional. Orice decizie privind statutul lor viitor trebuie să respecte dorințele lor și să implice un referendum liber și echitabil. Anexarea fără consimțământul clar al poporului groenlandez ar reprezenta o încălcare flagrantă a drepturilor sale fundamentale.

Donald Trump a declarat, de asemenea, că Statele Unite îi vor ajuta pe groenlandezi „să se îmbogățească”. Casa Albă analizează, de asemenea, stimulente financiare pentru locuitorii Groenlandei, inclusiv posibilitatea de a înlocui subvențiile de 600 de milioane de dolari pe care Danemarca le oferă insulei cu o plată anuală de aproximativ 10 000 de dolari pentru fiecare locuitor.

Unii oficiali din administrația Trump consideră că aceste costuri ar putea fi compensate de veniturile provenite din viitoarea extracție a resurselor naturale ale Groenlandei, care includ minerale de pământuri rare, cupru, aur, uraniu și petrol.

 

De ce atâta interes din partea SUA pentru Groenlanda?

 

Controlul asupra Groenlandei, situată strategic între America de Nord și Europa și care intersectează principalele zone de traversare a Arcticii, ar acorda SUA o influență geopolitică de neegalat în această regiune din ce în ce mai vitală.

Consiliul Arctic estimează că regiunea deține aproximativ 30% din gazul și 13% din petrolul nedescoperit din lume. Accesul și controlul asupra acestor resurse devin din ce în ce mai importante într-o lume confruntată cu problema securității energetice.

Se preconizează că ruta maritimă nordică, care trece de-a lungul coastei arctice a Rusiei, va deveni din ce în ce mai navigabilă, ceea ce ar putea reduce distanțele de transport maritim dintre Asia și Europa. Controlul asupra căilor navigabile din Groenlanda ar oferi SUA o influență semnificativă asupra acestui coridor comercial crucial.

După cum am menționat, se crede că Arctica deține rezerve vaste de petrol, gaze și minerale importante. Anexarea ar acorda SUA acces direct și control asupra oricăror resurse descoperite pe teritoriul și în zona economică exclusivă a Groenlandei. Acest lucru ar putea fi deosebit de atractiv într-o lume care se confruntă cu o penurie tot mai mare de resurse și cu o concurență geopolitică pentru materiale vitale.

United States Geological Survey (USGS) a efectuat numeroase evaluări ale potențialului resurselor arctice, subliniind faptul că aici există rezerve semnificative nedescoperite.

Deși anexarea Groenlandei de către Statele Unite rămâne un scenariu ipotetic, factorii strategici de bază și consecințele posibile sunt foarte reale. Evoluția peisajului geopolitic al Arcticii, cuplată cu reapariția concurenței dintre marile puteri, necesită o examinare atentă a tuturor posibilelor evoluții, oricât de improbabile ar părea acestea.

Calea către anexare este plină de obstacole juridice, etice și politice. Urmărirea unui astfel de obiectiv ar declanșa probabil o criză geopolitică majoră, deteriorând grav relațiile SUA cu aliații-cheie, escaladând tensiunile cu rivalii și subminând stabilitatea regiunii arctice.

În cele din urmă, viitorul Groenlandei se află în mâinile poporului său și ale Regatului Danemarcei. Orice încercare de a modifica statutul Groenlandei fără consimțământul lor explicit nu ar fi doar o încălcare a dreptului internațional și a principiilor etice, ci și un pariu periculos, cu consecințe care ar putea fi extrem de puternice și destabilizatoare pentru regiunea arctică și pentru întreaga lume. Comunitatea internațională trebuie să rămână vigilentă și angajată să susțină principiile suveranității și integrității teritoriale în această regiune din ce în ce mai strategică și mai sensibilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel