Statele Unite ezită să vândă Ucrainei mai multe drone Grey Eagle. Pentagonul este îngrijorat că dronele ar putea să ajungă în mâna ruşilor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă americană MQ-1C Gray Eagle
Dronă americană MQ-1C Gray Eagle

Demersurile administrației Biden de a vinde Ucrainei patru drone MQ-1C Gray Eagle au fost suspendate la solicitarea Pentagonului din cauza temerilor că echipamentele sofisticate de care dispun aceste drone – în special sistemele de supraveghere – ar putea cădea în mâinile inamicului (n.r. a forţelor ruse de ocupaţie), precizează agenţia Reuters care citează surse oficiale americane, sub protecţia anonimatului.

Obiecția privind vânzarea celor patru drone MQ-1C Gray Eagle către Ucraina a fost ridicată în timpul unei analize mai amănunţite efectuate de către Administrația pentru Securitatea Tehnologiei din cadrul Pentagonului - însărcinată cu păstrarea în siguranță a secretelor tehnologi folosite în domeniul apărării.

Planul privind vânzarea către Ucraina a patru drone MQ-1C Gray Eagle era aprobat din lună martie de Casă Albă, au precizat trei surse oficiale, sub protecţia anonimatului, pentru Reuters.

Demersurile administrației Biden de a vinde Ucrainei patru drone MQ-1C Gray Eagle, care pot fi înarmate cu rachete Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva forţelor armate ruse, a fost făcut public pentru prima dată de Reuters la începutul lunii iunie. 

Obiecția față de vânzarea acestor drone a apărut din cauza îngrijorărilor legate de faptul că echipamentul radar și sistemele de supraveghere instalate pe MQ-1C Gray Eagle ar putea crea un risc de securitate pentru Statele Unite dacă ar cădea în mâinile Rusiei.

Sursele consultate de agenţia Reuters au declarat că, iniţial, aceste aspecte au fost trecute cu vederea, dar au fost aduse în discuţie în cadrul unor întâlniri la Pentagon, la sfârșitul săptămânii trecute.

„Evaluările de securitate tehnologică sunt o practică standard pentru transferul echipamentelor din domeniul apărării SUA către toți partenerii internaționali. Toate cazurile sunt analizate individual. Prin procesul stabilit, preocupările privind securitatea națională sunt înaintate către autoritatea de aprobare corespunzătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sue Gough.

Decizia privind continuarea sau nu a acordului este acum analizată la un nivel mai înalt în cadrul Pentagonului, dar momentul în care va fi luată o decizie este incert, a declarat pentru Reuters un oficial american sub rezerva anonimatului.

O soluție pentru ca vânzarea acestor drone către Ucraina să nu fie suspendată ar fi schimbarea sistemului radar și a senzori instalaţi în prezent pe dronele MQ-1C Gray Eagle cu ceva mai puțin sofisticat, dar acest lucru ar putea dura luni de zile, a precizat una dintre surse consultate de Reuters.

Potrivit surse citate, cele patru drone Gray Eagle, fabricate de General Atomics, urmau inițial să ajungă la armata americană. După cum reiese din documentele armatei SUA, o dronă Gray Eagle costă 10 milioane de dolari.

MQ-1C poate zbura cu viteză maximă de 280 km/h și poate atinge o altitudine de cel mult 8.840 de metri. Are o rază de acțiune maximă de 400 de km, putând rămâne în aer până la 36 de ore la un plafon de serviciu de până la 7.600 m. Pe lângă rachetele Helfire, mai poate fi echipat cu bombe GBU-44/B Viper Strike sau rachete antiaeriene AIM-92 Stinger, sarcina utilă maximă fiind de 360 kg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel