Jake Sullivan a declarat că sprijinul pentru dezvoltarea de vehicule aeriene fără pilot (UAV) a avut un „impact strategic real” asupra războiului.
„Am văzut cum UAV-urile capătă un rol din ce în ce mai central în luptele din Ucraina și vor fi centrale pentru toate luptele viitoare”, a declarat Sullivan.
Această parte a ajutorului american nu a fost comunicata anterior în mod oficial, scrie New York Times, deși administrația Biden a oferit unele detali cu privire la pachetele sale de ajutor militar pentru Ucraina, făcând inclusiv referire la miliardele de dolari pentru rachete, sisteme de apărare aeriană, tancuri, artilerie și instruire.
Printre fondurile trimise de SUA Ucrainei în septembrie anul trecut se numără 1,5 miliarde de dolari pentru a crește producția de drone în Ucraina, a declarat administrația Biden, potrivit ziarului american.
În toamna anului trecut, Pentagonul a alocat 800 de milioane de dolari pentru producția ucraineană de drone, sumă care a fost utilizată pentru achiziționarea de componente pentru drone și finanțarea producătorilor de drone, a relatat New York Times.
Banii americani au fost utilizați pentru a sprijini producătorii de drone și pentru a achiziționa piese de schimb, se arată în articol. Potrivit oficialilor americani, a fost vorba în special de a ajuta Ucraina să dezvolte o nouă generație de drone care au revoluționat modul în care se desfăşura războiul.
CIA s-a implicat activ în sprijinirea dezvoltării programului naţional ucrainean de producţie a UAV-urilor militare
Ziarul relatează, citându-și sursele, că Statele Unite au trimis ofițeri de informații în Ucraina pentru a se implica în dezvoltarea programului ucrainean de producţie a UAV-urilor.
Potrivit New York Times, directorul CIA, William Burns, s-a referit indirect la sprijinul pe care agenția sa de intelligece în acorda programului de drone din Ucraina într-un interviu acordat săptămâna aceasta.
„Cred că sprijinul nostru în materie de informații i-a ajutat pe ucraineni să se apere”, a declarat Burns, ”nu numai prin schimbul de informații, ci și prin sprijinirea unora dintre sistemele care au fost atât de eficiente.
După cum a scris Voice of America, Bernard Hudson, fost șef al diviziei antiteroriste a CIA și în prezent fondator și CEO al Advanced Archer Technology, care are o divizie în Ucraina, a declarat într-un interviu recent că Ucraina a folosit anul trecut un total de 1,4 milioane de drone, care s-au dovedit a fi eficiente, foarte precise și cu costuri reduse.
„Au dezvoltat drone care pot zbura mii de kilometri și pot atinge o țintă cu o precizie de câțiva centimetri”, i-a spus Hudson lui Tucker Carlson, un fost jurnalist Fox News.
În Ucraina au apărut zeci de startup-uri, susținute de fonduri de capital de risc care au strâns milioane de dolari pentru a pune în producție dezvoltările ucrainene.
Unul dintre acestea, Green Flag Ventures, a scris în analiza sa din noiembrie anul trecut că „începând din 2017, startup-urile ucrainene au dat dovadă de reziliență, cu o rată de creștere constantă de 25% de la an la an” și, potrivit analizei fondului, această tendință nu va face decât să se consolideze.
Potrivit lui Sullivan, utilizarea dronelor s-a extins după prima contraofensivă ucraineană din toamnă anului 2022, când limitele capacităților convenționale ale Ucrainei au devenit evidente.
O a doua contraofensivă din 2023 a avut mai puțin succes, a spus Sullivan, în parte pentru că Rusia și-a folosit propriile drone pentru a ataca tancurile și vehiculele blindate furnizate de SUA și Europa, în timp ce acestea încercau să evite câmpurile minate.
După aceea, SUA și-au sporit sprijinul pentru producătorii ucraineni de drone, bazându-se pe eforturile Kievului de a-și dezvolta propria industrie, scrie NYT. Apoi, pe lângă asistența financiară, administrația Biden a contribuit la stabilirea de legături între companiile americane de tehnologie și producătorii ucraineni de drone.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News