Statele Unite aprobă potențiala vânzare a avioanelor de luptă F-35A către România

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force

Statele Unite au mai făcut un pas în direcția vânzării de avioane F-35 către România.

Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, ceea ce oferă o îmbunătățire semnificativă a capabilităților de apărare ale României și o consolidare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România, a anunțat Ambasada SUA la București.

Achiziția propusă va îmbunătăți securitatea României – un aliat NATO care reprezintă o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa.

Mai exact, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potențială a 32 de avioane F-35, precum și motoare și alte echipamente către România, într-o afacere evaluată la 6,4 miliarde de dolari, a anunțat vineri Pentagonul într-un comunicat.

Prima livrare a aeronavelor F-35A către România este așteptată până în anul 2031. Statele Unite vor continua să colaboreze îndeaproape cu România pentru a asigura o integrare ușoară și eficientă a acestor aeronave avansate în cadrul forțelor lor de apărare.

Achiziția va furniza României avioane de luptă F-35A multirol de ultimă generație, care oferă tehnologie “stealth”, care au o semnătură radar redusă, fuziunea senzorilor și capabilități unice de superioritate aeriană. Achiziționarea celor două escadrile F-35A va spori semnificativ capacitatea României de a face față amenințărilor de securitate în continuă evoluție și de a contribui la eforturile regionale de apărare.

Ambasadorul SUA Kathleen Kavalec, a declarat: „Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două națiuni și demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securității regionale. România este un aliat cheie al NATO în promovarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre și nu numai. Avioanele F-35A vor oferi României capabilități de apărare aeriană de neegalat și vor spori interoperabilitatea între forțele aeriene NATO.”

 

F-35 va fi cel mai scump program din istoria Armatei României

F-35 va detrona Patriot și va deține un record greu de bătut în viitorul apropiat, de cel mai scump program de înzestrare din istoria Armatei României.

România va achiziționa varianta F-35A.

Costul acestui program multianual, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6.5 miliarde USD, dar fără TVA. Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Române cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.

Derularea achiziției se va face in 2 faze.

Faza 1: 2 escadrile – 32 de avioane

Faza 2: 1 escadrila – 16 avioane.

Prețul de achiziție include: motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer si muniții aer-sol.

Până la sosirea primelor două escadrile de F-35, care se va întâmpla după 2030, România va deține de la finalul anului viitor trei escadrile complete de F-16 Fighting Falcon după achiziția aflată în derulare a 32 de F-uri norvegiene.

Dintre acestea 9 au ajuns deja în țară și au fost dislocate la Câmpia Turzii unde va fi sediul noii Escadrile 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel