SUA, care conduc o coaliţie internaţională în sprijinul Ucrainei, au promis în total aproape 43 de miliarde de dolari ajutor militar pentru Kiev, de la declanşarea conflictului, în februarie 2022.
Marea Britanie a trimis deja muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina, la începutul acestui an, stârnind critici din partea Moscovei, care a apreciat că acest pas constituie o "agravare serioasă" a conflictului.
Acest anunţ al Pentagonului intervine în timp ce armata ucraineană desfăşoară o contraofensivă împotriva Rusiei. Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat miercuri în vizită la Kiev, a apreciat că această contraofensivă înregistrează progrese "foarte încurajatoare".
Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului, fiind cu circa 60% mai puţin radioactiv decât uraniul natural.
Utilizarea acestui tip de muniţie nu este interzisă de legislaţia internaţională. Multe armate - în special cea americană şi cea rusă - au în dotare astfel de obuze, care au fost folosite de SUA în ambele războaie din Golf - în 1991 şi 2003 - şi în fosta Iugoslavie în deceniul 1990.
Pentagonul a recunoscut că a recurs la obuze cu uraniu sărăcit de două ori, în 2015, în operaţiuni din Siria împotriva grupării Statul Islamic.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News