Oficialii au explicat, potrivit cotidianului Wall Street Journal, că acțiunea are ca scop principal descurajarea Iranului.
Armata americană a instalat aceste arme ghidate cu precizie la bordul avioanelor A-10 Warthogs, care au fost recent modernizate. Fiecare poate transporta până la 16 bombe de distrugere a buncărelor, cunoscute sub numele de GBU-39/B.
"Avioanele A-10 sunt foarte eficiente în îndeplinirea unora dintre misiunile necesare", a declarat generalul Alexus Grynkewich, care supraveghează operațiile militare americane în spațiul aerian al Siriei și al altor 20 de țări din Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.
Luna trecută, Departamentul de Apărare al SUA (Pentagonul) a dislocat o escadrilă de avioane A-10 în Orientul Mijlociu, după ce milițiile susținute de Iran au exectuat o serie de atacuri asupra bazelor americane din Siria, inclusiv o lovitură cu dronă care a ucis un antreprenor militar american.
Comandantul Comandamentului Central al SUA, "Centcom", generalul Michael Corella, a vizitat Israelul între 27 și 28 aprilie pentru a se întâlni cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant și cu șeful de Stat Major Herzi Halevi și a vizita unitatea de comando a marinei israeliene.
Pe 27 martie, Statele Unite au confirmat prezența continuă a forțelor sale în Siria pentru a lupta împotriva organizației Stat Islamic, în pofida atacurilor asupra bazelor sale de către facțiunile armate susținute de Iran.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că Statele Unite nu vor da înapoi de la desfășurarea de opt ani în Siria. Kirby a subliniat, de asemenea, declarațiile președintelui american Joe Biden din 24 martie după atacuri, în care a avertizat Iranul că SUA vor acționa "în mod ferm pentru a-i proteja pe americani".
În zonă s-au intensificat incidentele generate de Iran
Este de remarcat faptul că mișcarea SUA a venit în lumina escaladării tensiunii cu Iranul, cel mai recent eveniment fiind anunțul Marinei SUA că Teheranul a confiscat un petrolier care arbora pavilionul Insulelor Marshall în Golful Oman, în timp ce armata iraniană a susținut că reținerea a avut loc după ce nava s-a ciocnit cu o altă ambarcațiune și a încercat să fugă.
Pe 20 aprilie, Iranul a anunțat că a forțat un submarin american să iasă la suprafață la intrarea în apele Golfului, aspect negat categoric de Marina SUA.
Pe 23 martie, un atac cu dronă, despre care oficialii americani au spus că este de "origine iraniană", a ucis un antreprenor american și a rănit alte șase persoane la o bază americană din nord-estul Siriei. În aceeași zi, două avioane americane F-15 E decolate dintr-o bază americană din Qatar au răspuns atacului lansând lovituri aeriene asupra pozițiilor milițiilor legate de Garda Revoluționară Iraniană.
Un înalt oficial american a declarat pentru The New York Times că avioanele de război americane se pregăteau să lanseze o a doua rundă de lovituri de represalii, dar Casa Albă a oprit operațiunea pentru a evita escaladarea.
Pentagonul are aproximativ 900 de militari care operează în baze mici din Siria, unde se concentrează în primul rând pe împiedicarea militanților Statului Islamic să-și consolideze un punct de sprijin în regiune.
Forțele susținute de Iran au vizat în mod repetat trupele americane din Siria și Irak folosind rachete și drone.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News