Sabine Noelke, reprezentanta permanentă a Canadei la OIAC, a vorbit despre "dovezi tot mai clare privind declaraţii deliberat false ale Siriei, distrugerea unor posibile probe şi probabilitatea alarmantă ca Siria să continue să posede substanţe chimice din categoria 1".
Printre substanţele din această categorie se află gazul sarin şi gazul muştar. Potrivit unui raport al OIAC, urme de substanţe din categoria 1 au fost descoperite într-un centru de cercetare din Siria.
O echipă de evaluare a mai "observat absenţa rămăşiţelor echipamentelor de producţie şi muniţiilor chimice distruse", în pofida faptului că guvernul sirian a promis că va păstra astfel de dovezi pentru inspecţii viitoare, potrivit raportului.
Directorul general al OIAC, Fernando Arias, a declarat consiliului executiv că Siria a refuzat intrarea în ţară a unui inspector al OIAC.
Trimisul Marii Britanii la OIAC, Peter Wilson, a criticat comportamentul "total inacceptabil" al Siriei. "În mod tragic, ameninţarea utilizării armelor chimice în Siria rămâne foarte reală", a adăugat el.
Siria s-a alăturat Convenţiei privind armele chimice în 2013 şi este obligată, în conformitate cu acest acord, să distrugă întregul său stoc de arme chimice. Totuşi, au existat mai multe atacuri care au implicat arme chimice în ţara răvăşită de război de atunci, de care au fost acuzate atât regimul, cât şi forţele rebele. Siria nu este membră a Consiliului executiv al OIAC, notează dpa.
Vezi și: Utilizarea armelor chimice în Siria. Noul raport OIAC discutat la ONU
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News