Statele NATO care operează sisteme rusești S-300 și cum piloții Israelului s-au antrenat pe acestea

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Militermeter.com
Sursă foto: Militermeter.com

Saga sistemelor antiaeriene rusești S-400 achiziționate de Turcia din Rusia naște în continuare controverse și dispute în sânul Alianței Nord-Atlantice.

Turcia și Rusia au semnat în 2017 un acord de finanțare a achiziționării unor sisteme antirachetă S-400, în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Ankara nu a renunțat la achiziție fapt pentru care a fost suspendată apoi exlclusă din programul F-35.

În vara acestui an Turcia a efectuat primul test sistemului de apărare antiaeriană S-400 pe care l-a cumpărat din Rusia, fapt care a adâncit și mai mult criza din sânul NATO.

SUA susțin că sistemul S-400 ar putea fi folosit de Rusia pentru a obține detalii clasificate despre avion și este incompatibil cu sistemele NATO.

SUA au dezvoltat șase F-35 pentru Turcia care au fost construite, dar niciodată livrate. Avioanele vor fi transferate către US Air Force, dar presa din Grecia a anunțat că acestea ar putea fi vândute de Statele Unite ale Americii chiar Atenei, în contextul în care tensiunile dintre Occident și Turcia se adâncesc tot mai mult.

Turcia își apără achiziția de sisteme S-400 folosind trei argumente: În primul rând Ankara a încercat permanent - fără succes însă, motivele fiind mai mult decât evidente - să ofere asigurări în Alianță că S-400 nu reprezintă o ameninţare pentru 'secretele' tehnologice ale avionului F-35 și pentru sistemele NATO. În al doilea rând, Turcia precizează că a recurs la S-400 după ce nu a reușit să achiziționeze Patriot, fapt în mare parte real. Ca ultim argument, Ankara arată cu degetul către alte țări NATO care operează sisteme rusești S-300.

CITEȘTE ȘI: Fiasco total pentru Erdogan - Testul sistemului de rachete S-400 a fost un eşec?

 

Trei state NATO operează sisteme rusești S-300

 

Sistemul S-300 sol-aer a intrat în dotarea URSS-ului în 1978.

S-300 este versiunea mai veche a sistemelor S-400. Sigur că ceea ce Turcia nu precizează e faptul că „bătrânele” S-300 nu reprezintă niciun pericol pentru tehnica militară americană și europeană.

Continuăm să testăm și să pregătim sistemele S-400 în conformitate cu planurile noastre. Vom folosi S-400 așa cum unii membri NATO folosesc S-300”, anunța, săptămâna trecută, Hulusi Akar, ministrul Apărării de la Ankara.

La cine a făcut referire Turcia?

În acest moment trei state membre NATO au în dotarea forțelor armate sisteme antiaeriene S-300. E vorba despre: Bulgaria, Grecia și Slovacia.  

Republica Cehă, membră NATO din 1999, a operat și ea S-300. Sistemul pe care îl deține în prezent Slovacia este cel deținut de Cehia. La foști operatori putem trece și Republica Democrată Germană (RDG).

Pe lângă cele trei state NATO menționate, S-300 se mai află în dotarea următoarelor țări: Rusia, Ucraina, China, India, Iran, Coreea de Nord, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Egipt, Kazakhstan, Siria, Venezuela, Vietnam și Algeria.

 

Aviația Israelului s-a antrenat pe sisteme reale S-300

 

Interesant e că Israelul a beneficiat de prezența acestor sisteme în rândul aliaților europeni. Generalul (r.) Alexandru Grumaz sublinia în cadrul unei emisiuni în vara acestui an că piloții Israelului s-au antrenat pe sistemele S-300 din Grecia, fapt ce le-a oferit un avantaj uriaș în războiul din Siria.

El a amintit că în Creta, Grecia, există sisteme S-300 cumpărate de greci după criza din Cipru.

„Pe aceste sisteme s-a antrenat aviația israeliană. Când auziți că un sistem S-300 a fost fost aruncat în aer de aviația israeliană, nu e doar datorită faptului că ei au avioane F-35”, precizează generalul Grumaz, care a subliniat că acomodarea cu aceste sisteme folosite de adversarii săi a fost un plus pentru Israel.

„Israelienii au fost mereu foarte inteligenți în ceea ce privește cumpărarea echipamentului militar din America. Ei le-a adaptat. F-35 israelian (n.a. - F-35 Adir) e diferit de avionul F-35 pe care SUA îl vând în alte state. E personalizat cu aprobarea Congresului”, a punctat generalul în rezervă.

„Toate aceste lucruri, dar și faptul că piloții Israelului s-au antrenat pe sisteme reale S-300 le oferă un avantaj foarte mare, într-un război pe care îl duc, nu neapărat împotriva sirienilor, dar împotriva Hezbollah-ului și iranienilor”, a conchis Alexandru Grumaz.

CITEȘTE ȘI: Expert turc: Turcia a căzut, în mod neașteptat, sub dependența de Rusia în Karabakh

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel