Statele lumii au cheltuit bugete record pentru apărare. Rusia se află în top, cu aproape 146 de miliarde de dolari

Ionel Copcea |
Data publicării:
Armata rusă / Foro: Ministerul rus al Apărării
Armata rusă / Foro: Ministerul rus al Apărării

Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), cu sediul la Londra, a semnalat faptul că, în anul 2024, ca răspuns la creșterea percepțiilor amenințărilor, cheltuielile globale de apărare au crescut la 2,46 trilioane de dolari. Țările din Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord și Europa au înregistrat creșteri bugetare majore, deși apelul recent al președintelui Trump pentru o cheltuială minimă de 5% din PIB în rândul membrilor NATO rămâne nefezabil pentru majoritatea țărilor.

În anul 2024, cheltuielile globale pentru apărare au reflectat intensificarea provocărilor de securitate - generate în special de agresiunea Rusiei în Ucraina - și au ajuns la 2,46 trilioane de dolari, în creștere de la 2,24 trilioane de dolari în anul precedent. S-a accelerat, de asemenea, creșterea în termeni reali, ajungând la 7,4% depășind creșterile de 6,5% în 2023 și 3,5% în 2022.

Drept urmare, în 2024, cheltuielile globale pentru apărare au crescut la o medie de 1,9% din PIB, de la 1,6% în 2022 și 1,8% în 2023.

Creșterile au fost determinate de deteriorarea mediului de securitate și de percepția ascuțită a amenințărilor, în special în Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA), care au înregistrat creșteri majore, la fel ca și unele țări asiatice cheie.

Mai mult, reducerea inflației a permis multor țări să investească în noi capabilități, mai degrabă decât să acopere costuri operaționale și salarii mai mari. Singura regiune care nu a înregistrat creșteri în termeni reali a fost Africa Subsahariană, unde cheltuielile pentru apărare au scăzut cu 3,7%.

 

Rusia cheltuie pe apărare cât toți europenii la un loc

 

Anul 2024 a marcat al zecelea an consecutiv de creștere. Într-adevăr, invazia Rusiei în Crimeea din 2014 a ridicat percepția amenințărilor pe continent și a impulsionat angajamentele de lungă durată ale membrilor NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

Creșterea regională în 2024 a fost dominată de creșterea reală de 23,2% a bugetului german de apărare, dar, cu toate acestea, creșterea viitoare a bugetului de apărare este incertă și aici în urma prăbușirii coaliției de guvernământ “semafor” în noiembrie 2024 și a viitoarelor alegeri.

Bugetele de apărare din alte țări au crescut, de asemenea, semnificativ, cum ar fi Polonia, care a devenit al 15-lea cel mai mare cheltuitor de apărare la nivel global în 2024, de pe locul 20 în 2022.

În ultimul an, cheltuielile europene pentru apărare au crescut cu 11,7% în termeni reali, ajungând la 457 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, creșterea europeană a rămas în urma creșterii cheltuielilor militare totale ale Rusiei, care au crescut cu 41,9% în termeni reali, ajungând la o estimare de 145,9 miliarde de dolari (13,1 trilioane de ruble).

Presa rusă notează că, în termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPP), cheltuielile militare totale ale Rusiei au ajuns la 462 de miliarde de dolari în 2024, depășind totalul pentru Europa.

Cheltuielile rusești în 2024 au reprezentat echivalentul a 6,7% din PIB - mai mult decât dublu față de nivelurile din anii dinaintea invaziei sale pe scară largă a Ucrainei din 2022. Este probabil ca aceste cheltuieli și presiunile fiscale asociate să continue în 2025, cheltuielile de apărare fiind estimate să ajungă la 7,5% din PIB.

 

Statele Unite rămân țara cu cele mai mari investiții în apărare

 

În schimb, creșterea cheltuielilor de apărare din SUA în 2024 a rămas limitată de Legea responsabilității fiscale din 2023. Impactul general al revenirii lui Donald Trump la președinție asupra bugetului de apărare al SUA este încă ambiguu în lumina influenței “șoimilor fiscali” din cadrul Partidului Republican, precum și a oricăror potențiale reduceri ale angajamentelor în străinătate.

Dincolo de SUA, realegerea lui Trump intensifică presiunea asupra membrilor NATO ai Europei pentru a-și crește cheltuielile de apărare. În ianuarie, Trump a declarat că nivelul minim de cheltuieli pentru membrii NATO ar trebui să crească la 5% din PIB.

Dacă membrii europeni NATO ar menține rata de creștere din 2024, atunci cheltuielile pentru apărare ar ajunge la o medie de 3% din PIB în cinci ani și de 5% în zece. Cu toate acestea, menținerea ratei ridicate de creștere din 2024 este probabil nefezabilă pentru majoritatea țărilor.

Într-adevăr, creșterile în 2025 nu sunt proiectate să fie la fel de mari pe baza bugetelor care au fost aprobate până acum. Creșterea în continuare va depinde de orice angajamente reînnoite asumate la summitul NATO din 2025 de la Haga. Dincolo de presiunea publică exercitată de Trump - și de alți aliați NATO - pentru a crește cheltuielile, liderii europeni ar putea analiza și modul ]n care ar trebui să răspundă la angajamentele potențial slăbite ale SUA față de securitatea regională.

Cu toate acestea, accentul pe indicatorul procentual din PIB rămâne o îngrijorare. El maschează capacitățile reale, contribuțiile, sustenabilitatea și eficacitatea cheltuielilor, stimulând în același timp statele să adopte definiții mai largi ale cheltuielilor pentru apărare. Multe țări folosesc deja instrumente de finanțare suplimentară extrabugetare pentru a stimula cheltuielile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel