Ministrul britanic al apărării, John Healey, împreună cu o serie de oficiali europeni, a reiterat principiul declarat anterior, conform căruia „nu pot exista negocieri despre Ucraina fără Ucraina”. Acesta a luat cuvântul la sediul NATO din Bruxelles, unde a avut loc o reuniune a miniștrilor apărării din cadrul NATO la 13 februarie.
Cu o zi înainte, un grup de miniștri europeni de externe s-a întâlnit cu omologul lor ucrainean, Andrii Sîbiga, la Paris.
„Un război nedrept nu se poate încheia cu o pace nedreaptă. Nu putem permite războiului de agresiune să reușească. Aici nu este o junglă. Nu este vorba despre forță. Ordinea noastră mondială se bazează pe Carta ONU, care a funcționat după al Doilea Război Mondial în beneficiul tuturor”, a declarat ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares.
Esta noche, entrevista con el ministro de Exteriores, José Manuel Albares, en @euskaltelebista : “Una guerra injusta no puede terminar con una paz injusta” https://t.co/SbR9iSnWUC
— EITB Noticias (@eitbNoticias) February 13, 2025
Europenii reacționează la declarațiile președintelui Donald Trump, precum și la declarațiile făcute de secretarul american al apărării, Pete Hegseth, la reuniunile internaționale de la Bruxelles privind războiul Rusiei în Ucraina și rolul SUA în NATO.
Pete Hegseth a vorbit despre necesitatea de a obține pacea cât mai curând posibil și despre nevoia de garanții de securitate pentru Ucraina, dar a subliniat că principala responsabilitate în acest sens și pentru eventuala formare a unei forțe internaționale de menținere a păcii ar trebui să revină țărilor europene și că Statele Unite nu își vor detașa militarii ca parte a acestor eventuale garanții.
Europa are de ales
De asemenea, ministrul american a calificat drept „nerealistă” recucerirea teritoriilor ucrainene confiscate de Rusia și aderarea Ucrainei la NATO.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat la Bruxelles, la 13 februarie, că „ar fi mai bine dacă SUA nu ar face concesii Rusiei înainte de discuții”.
Ministrul lituanian al apărării, Dovile Sakaliene, a vorbit despre „discuții dificile” între aliați și despre alegerea între două opțiuni:
„Fie decidem să cădem în iluzia că Trump și Putin vor găsi o soluție pentru noi toți, ceea ce ar fi o capcană letală. Ori noi, ca Europă, ne vom folosi propriile resurse economice, financiare și militare și vom decide împreună cu Statele Unite ce se întâmplă în Europa și în Ucraina”.
Il n’y aura pas de paix juste et durable en Ukraine sans les Européens.
— Jean-Noël Barrot (@jnbarrot) February 12, 2025
À Paris, je réunis ce soir @kajakallas, @jmalbares, @sikorskiradek, @ABaerbock, @DavidLammy, @KubiliusA, @tripodimaria et @andrii_sybiha pour parler de sécurité européenne et de notre soutien à l’Ukraine. pic.twitter.com/SSMlPsBicv
Mai mulți oficiali europeni, printre care ministrul francez de externe, Jean-Noël Barot, au subliniat că „europenii vor avea un rol de jucat în oferirea de garanții fără a renunța, chiar dacă este nevoie de timp, la perspectiva aderării Ucrainei la NATO, care rămâne principala garanție actuală de securitate pentru țările europene”.
Ministrul suedez al apărării, țară care a devenit cel mai nou membru al NATO în martie 2024, și-a exprimat convingerea că promisiunea alianței de a accepta Ucraina nu este anulată.
„Nu prevăd retragerea statutului de membru al Ucrainei în NATO. Poziția noastră a fost declarată și este bine cunoscută și cu siguranță menținem ceea ce am anunțat la summitul de la Washington, și anume că viitorul Ucrainei este în NATO, atunci când, desigur, îndeplinește condițiile”, a declarat ministrul suedez Pal Jonson.
Oficialii europeni sunt, de asemenea, de acord cu insistența SUA că Europa trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea pe continentul său și, în special, să își crească semnificativ cheltuielile pentru apărare.
Boris Pistorius a subliniat că, chiar dacă se va ajunge la pace cu Rusia, amenințarea rusă la adresa Europei va rămâne.
„Acesta este motivul pentru care trebuie să investim mai mult și mai rapid în apărarea și securitatea noastră. Din păcate, experiența noastră de-a lungul secolelor arată că pacea poate fi obținută doar dintr-o poziție de forță”, a spus ministrul german.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News