Statele din Nord nu subestimează mașinăria rusă de război. Norvegia cere Marii Britanii să-și asume rolul de lider militar în nordul Europei

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Cele două portavioane britanice HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales, navigând pentru prima dată împreună în cadrul unor manevre militare care au avut loc în mai 2021. Foto: Royal Navy
Cele două portavioane britanice HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales, navigând pentru prima dată împreună în cadrul unor manevre militare care au avut loc în mai 2021. Foto: Royal Navy

Pentru țările din nordul Europei se conturează dezvoltarea unui efort de apărare comun condus Marea Britanie. Dacă se va concretiza, abordarea va duce la o economie însemnată de forțe și mijloace militare care vor fi folosite în alte direcții.

”Suntem foarte interesați ca Regatul Unit (UK) să își asume rolul de putere regională majoră în nordul Europei”, a declarat ambasadorul Norvegiei în Marea Britanie.

Wegger Strømmen, ambasadorul Norvegiei în UK, a apărut, la finalul lunii martie, în fața Comisiei parlamentare britanice pentru Afaceri Scoțiene, care se documentează pentru a elabora un raport pe probleme de apărare în Atlanticul de Nord și Nordul Înalt.

Pe fondul tensiunilor în creștere cu Rusia, accentul acestei sesiuni a Comisiei a fost pus pe provocările pentru aliații arctici ai UK în ceea ce privește apărarea și securitatea în Atlanticul de Nord și Nordul Înalt, potrivit publicației britanice UK Defence Journal.

 

Atacarea Ucrainei de către Rusia a adus schimbări majore

 

Ambasadorul Strømmen a declarat că atacarea Ucrainei de către Rusia a determinat schimbări majore în abordarea problemelor de apărare pentru țara sa, iar întărirea NATO prin aderarea Finlandei și Suediei va permite abordarea unei noi perspective strategice pentru nordul Europei.

„Pentru noi, au fost o schimbare enormă în ultimul an. (…) agresiunea rusă împotriva Ucrainei și invadarea Ucrainei (…) are implicații uriașe pentru nordul Europei și pentru Atlanticul de Nord, care implică în mod clar Regatul Unit și Norvegia.”

„Extrem de important este faptul că Suedia și Finlanda au cerut aderarea la NATO. Este greu de supraestimat asta. A fost ceva la care am vorbit și ne-am gândit în termeni teoretici, dacă ne întoarcem cu câteva decenii înapoi, și ai putea spune că a fost un fel de vis diplomatic norvegian despre ce am face cu toții în nordul Europei.” (…)

„Acum, dintr-o dată, ne aflăm într-o situație în care Suedia și Finlanda vor fi membre NATO – poate Finlanda puțin înaintea Suediei. Pentru noi (Norvegia și UK), acest lucru este foarte important și va schimba nu numai dinamica, ci și perspectiva strategică pentru nordul Europei, inclusiv în Atlanticul de Nord și, în mod clar, partea de nord a Regatului Unit - pentru Scoția și pentru zonele maritime din nordul acestor insule.”

 

Norvegia vrea ca Marea Britanie să-și asume rolul de putere majoră în nordul Europei

 

1. Sursă foto... (marea-britanie-fortele-navale-fregata_75537400.jpg)

Sursă foto: Royal Navy

„Venind spre vest, pentru că reprezint mai mult partea de vest a nordului Europei, suntem foarte interesați ca Regatul Unit să își asume rolul de putere regională majoră în nordul Europei. Sunteți cea mai importantă putere militară și de informații din nordul Europei”, a declarat Strømmen.

Norvegia consideră că bunele relații dintre țările din nordul Europei vor favoriza viitoarea cooperare din domeniul apărării.

„Dacă acesta a fost genul de cadru militar concret și strategic, din punct de vedere politic cred că suntem ajutați de alți doi factori. Relațiile dintre țările din nordul Europei sunt de fapt foarte bune și probabil s-au îmbunătățit în ultimii ani. Există întotdeauna o colaborare foarte strânsă acolo, dar există și un simț al practicii, și asta nu se referă doar la invadarea Ucrainei; există un fel de rudenie politică, într-un fel, pentru că ne confruntăm cu multe dintre aceleași misiuni.”

Potrivit ambasadorului Strømmen, Rusia menține în nordul Europei același nivel de amenințare în spațiile naval și aerian, în timp ce forțele terestre au fost trimise în marea lor majoritate spre Ucraina. 

„Unele dintre aceste probleme sunt greu de abordat într-o audiere deschisă pe care toată lumea o poate urmări, dar voi încerca puțin.”

„Ceea ce vedem – ceea ce cred este că, de-a lungul graniței finlandeze, finlandezii ar vedea pe uscat că există mai puțină activitate decât am vedea în mod normal pe parcursul anului. Desigur, rușii au ciclul lor de exerciții. Atât de multe dintre unități au plecat din nord în Ucraina - unități care în mod normal și-ar avea bazele, activitățile și exercițiile aproape de teritoriul nostru. Mulți dintre ei au dispărut și sunt evident pe frontul ucrainean.”

„După cum spunea colegul meu islandez (Ambasadorul Islandei a fost de asemenea invitat la audiere – nota autorului), nu există o schimbare prea mare în ceea ce privește capacitatea navală și maritimă. Probabil că există, dar la un nivel care nu a afectat atât de mult. Vedem aproximativ același tip de activitate pe care am vedea-o într-un an normal, iar forțele aeriene sunt probabil undeva la mijloc.

Nu pot continua – nu știu prea multe detalii – dar, într-un fel, acea capacitate ar fi încă acolo. În aer și maritim, vedem modele cu care suntem obișnuiți și, probabil, activități la nivelul cu care suntem obișnuiți sau care ar fi previzibile pentru noi. Pe uscat, lucrurile sunt mai liniștite pentru că au plecat în alte locuri. Rușii coboară din nord unități mari pentru a se alătura luptei din Ucraina”, a declarat diplomatul norvegian.”

 

Invadarea Ucrainei nu generează amenințări imediate de securitate în nordul Europei, dar a generat o mare teamă

 

2. Avioane br... (f-35b-hms-queen-elizabeth-marea-britanie-portavion_54320900.jpg)

Avioane britanice F-35B aflate pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: Royal Navy

Ambasadorul Strømmen consideră că invadarea Ucrainei nu generează amenințări imediate de securitate în nordul Europei, dar având în vedere uriașa mașină de război rusească, a fost suficient pentru a genera o mare temere. Acest fapt a dus la întărirea nordului NATO, care în eventualitatea  unei organizări comune a apărării, va elibera resurse necesare altor aliați.

„În opinia mea, Ucraina în sine este un lucru foarte mare. Cred că ceea ce s-a întâmplat acolo nu are nicio legătură cu Arctica; (dar) rușii sunt capabili să facă mai multe lucruri în același timp. Nu aș trage, politic vorbind, o linie dintr-un loc în altul.”

„Cu toate acestea, va avea efecte politice și militare semnificative - în special Suedia și Finlanda aderând la NATO. Dacă aruncați o privire – și vă încurajez cu adevărat să faceți acest lucru – la numărul și capacitatea forțelor armate și a bazei industriale din Suedia și Finlanda, Europa s-a schimbat, vă place sau nu. Asta are ceva de-a face cu cea mai mare carte a noastră din lumea liberală, și anume că avem de fapt prieteni și aliați; putem colabora și ne putem baza unul pe celălalt.

Vom încerca să jucăm un rol în Atlanticul de Nord pentru a elibera resurse pe care prietenii, aliații și vecinii noștri le pot folosi apoi în alte locuri eficient. Ajută să ai prieteni și aliați” a declarat diplomatul norvegian.

 

Provocările din nordul Europei legate de Rusia

 

3. British Ar... (marea_britanie_tanc_1_94415100.jpeg)

British Army. Foto: Ministerul Apărării de la Londra

Provocările operaționale din nordul Europei legate de Rusia țin în principal de domeniile maritim și aerian, dar există o potențială breșă pe uscat, în nordul Finlandei și Suediei, de care NATO va trebui să țină cont în planificarea apărării.

„Nu văd că NATO își schimbă prioritățile, dar văd că își schimbă unele dintre modelele și planurile operaționale, care vor avea implicații militare, implicații de cost și alte lucruri. Cred că este mai degrabă operațional.”

„Vă voi oferi o mică informație. Majoritatea capacităților (militare – nota autorului) Finlandei și Suediei se află acolo unde populația este concentrată în sudul ambelor țări – în Finlanda, adică în special în partea de sud și, în Suedia, de asemenea, mai ales în partea de sud. Pentru noi, asta e foarte diferit: suntem în nord. O jumătate de milion de oameni, sau cel puțin 300.000 până la 400.000 de norvegieni, trăiesc în nord de-a lungul acelei linii de coastă de care suntem foarte mândri, dar este mult acolo sus.

Deținem o mare parte din capacitatea noastră militară în nord. Acest lucru nu se reflectă de cealaltă parte a graniței, dar în Țările Baltice echilibrul se va înclina, așa că va trebui să ne gândim nu numai la ceea ce numim acum Nordul Înalt sau atunci când vorbim despre Arctica, ci să echilibrăm acest lucru cu gândindu-mă la Marea Baltică”, a declarat ambasadorul Strømmen.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel