Statele baltice vor refuza să-i primească pe unii cetăţeni ruşi care fug de mobilizare, ca răspuns la susţinerea acestora pentru invazia din Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Cele trei state baltice, Letonia, Lituania și Estonia, care se învecinează cu Rusia, nu vor oferi refugiu şi azil tuturor rușilor care fug de mobilizarea în armată, au declarat miercuri (21 septembrie) miniștrii de externe din aceste ţări.

Prețul unui bilet de avion dus-întors din Rusia în oricare dintre cele trei state baltice a crescut neaşteptat de mult, iar mulţi cetăţeni ruşi s-au grăbit să le cumpere, deoarece Vladimir Putin a ordonat chemarea imediată în armata a 300.000 de rezerviști pentru a continua agresiunea militară împotriva Ucrainei.

Presiunea socială şi politică a crescut asupra lui Vladimir Putin, deoarece decizia sa de a trimite rezerviști în Ucraina a declanșat proteste de amploare în marile oraşe ale Federaţiei Ruse, iar liderii occidentali au condamnat la unison demersul liderului rus şi declaraţiile ameninţătoare ale acestuia în privinţa recurgerii la utilizarea armelor nucleare.

"Refuzul de a-și îndeplini datoria civică în Rusia sau dorința de a face acest lucru nu constituie un motiv suficient pentru a primi azil într-o altă țară", a declarat ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu într-un răspuns trimis pe e-mail pentru Reuters.

Pe Twitter, ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a invocat motive de securitate în cazul multor ruşii care vor să intre în Lituania. Ministerul lituanian de Interne a declarat că fiecare caz de azil va fi analizat separat.

Cele trei țări, precum și Polonia, au început să refuze începând de luni, la miezul nopții, cetățenii ruși de la frontierele lor, spunând că aceștia nu ar trebui să călătorească în timp ce țara lor este în război cu Ucraina.

Estonia, Letonia şi Lituania, precum şi Polonia, au ajuns la un acord la începutul acestei luni pentru a limita eliberarea de vize pentru zona Schengen din cauza "ameninţării grave" la adresa securităţii reprezentate de afluxul de ruşi.

,,Printre cetăţenii ruşi care intră în spaţiul UE/Schengen se numără persoane care vin cu scopul de a submina securitatea ţărilor noastre, în măsura în care trei sferturi dintre cetăţenii ruşi susţin războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina", se arată în declaraţie.

Începând de luni, granița dintre Finlanda și Rusia a devenit singura frontieră terestră la care cetățenii ruși pot intra în UE.

Spre deosebire de statele baltice și de Polonia, Finlanda nu a restricționat complet intrarea turiștilor ruși cu vize Schengen.

Interdicția îi exclude pe disidenții ruși care caută refugiu în UE, împreună cu șoferii de camion, refugiații și rezidenții permanenți din țările UE, precum și pe cei care își vizitează membrii apropiați ai familiei.

Un val mare de refugiați ruși ar putea schimba echilibrul etnic în unele țări baltice. În Letonia, 25% din populație este formată din ruși, iar peste 40% dintre locuitorii capitalei Riga sunt ruși.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel