Statele baltice au cerut NATO să consolideze apărarea antiaeriană. Între timp, patru avioane rusești au zburat la frontiera NATO din Marea Baltică

NASAMS, photo source: @Raytheon
NASAMS, photo source: @Raytheon

Patru avioane rusești fără plan de zbor sau transpondere active au fost observate miercuri în spațiul aerian de deasupra Mării Baltice, potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene letone.

Rusia a trimis lângă frontiera NATO din Marea Baltică două avioane de vânătoare Su-30SM și două bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, relatează media letonă. Aeronavele care asigură poliția aeriană a NATO au decolat de pe teritoriul leton pentru a identifica și escorta aeronava.

Situația de miercuri nu este singulară și reprezintă încă o confirmare că acțiunile Rusiei nu vor scădea în intensitate, ba dimpotrivă. De asemenea, incidentul din acest weekeend, când o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al Letoniei, reprezintă încă un motiv de îngrijorare pentru statele baltice.

În acest context, ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a cerut NATO să îmbunătățească apărarea antiaeriană a țărilor membre care se învecinează cu Federația Rusă, din cauza penuriei critice de forțe antirachetă și mijloace de rază lungă din Alianță, scrie Bloomberg.

Publicația a menționat că capacitatea de a rezista rachetelor balistice este una dintre cele mai mari lacune în apărarea membrilor Alianței. În special, sistemele cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemul Patriot, sunt o componentă critică în apărarea antirachete balistice.

 

Balticii au o poziție comună

 

"Este evident că ţările de frontieră se află în cea mai critică situaţie. Dacă ţările de graniţă sunt protejate, atunci, desigur, Berlinul şi Parisul vor fi şi ele mult mai sigure", a subliniat el într-un interviu acordat Bloomberg.

Bloomberg reamintește că în iulie, NATO a trimis țărilor membre propuneri pentru noi forțe și mijloace de apărare, care urmează să fie adoptate de întreaga Alianță în a doua jumătate a anului 2025. 

Urgența achiziției de echipamente de apărare aeriană a fost anunțată în weekend, când două drone rusești au căzut pe teritoriul Letoniei și României. 

Letonia spune că capacitatea țării de a detecta drone în spațiul său aerian era limitată. Totodată, ministrul Apărării al țării, Andris Spruds, a cerut întărirea prezenței Alianței în cadrul unei întâlniri cu oficiali de rang înalt NATO.

Totodată, săptămâna trecută, comandantul șef al Forțelor Armate Estoniene, Andrus Merilo, a cerut guvernului să achiziționeze muniție suplimentară în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru a putea lovi la distanțe mai mari. Potrivit acestuia, fără aceste arme, un conflict militar cu Federația Rusă va însemna „pierderi catastrofale”, relatează ERR.

 

Drone rusești pe teritoriul NATO

 

Amintim că epava unei drone rusești a fost descoperită recent în România, lângă granița cu Ucraina. 

De asemenea, a fost raportat că o dronă rusă s-a prăbușit în Letonia. Epava a fost descoperită sâmbătă în districtul Rezekne. Apoi, poliția a început să cerceteze circumstanțele incidentului. 

Dronele Shahed au încălcat în mod repetat și spațiul aerian al Poloniei sau al Republicii Moldova.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel