Start în misiunea comună de deminare a Mării Negre. Prima comandă va fi asigurată de Turcia, România participă cu dragor și un vânător de mine

Darius Muresan |
Data publicării:
Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”. Photo source: Forțele Navale Române
Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”. Photo source: Forțele Navale Române

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a participat luni, 1 iulie, la Istanbul, la Reuniunea Comitetului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea), grupare navală din care face parte și dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”.

Comanda grupării operative MCM Black Sea va fi asigurată pentru următoarele șase luni de Forțele Navale ale Turciei, care participă cu nava de sprijin logistic A-574 GÜNGÖR DURMUŞ, nava comandant, și vânătorul de mine M-270 AKÇAY,  cărora li se alătură vânătorul de mine M-33 STRUMA din partea Forțelor Navale ale Bulgariei și dragorul maritim românesc „Sublocotenent Alexandru Axente”, potrivit unui comunicat emis de MApN către DefenseRomania.

Principalul scop al grupării navale MCM Black Sea este acela de a menține în siguranta traficul maritim în Marea Neagră, prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum si operații conexe de căutare și salvare pe mare.

La data de 11 ianuarie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Istanbul, România a semnat Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România și Turcia. Prima activare a grupării este în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, urmând ca în anul 2025 comanda grupării să fie preluată în primele șase luni de partenerii bulgari, iar în a doua jumătate a anului de Forțele Navale.

Navele care participă la această operaţiune vor pleca în această după-amiază din portul militar Beykoz Umuryeri, de pe coasta turcă a Mării Negre, potrivit agenţiei oficiale turce de presă Anadolu, citată de Agerpres.

Memorandumul de Înţelegere româno-bulgaro-turc privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră - MCM Black Sea a fost semnat pe 11 ianuarie la Istanbul.

Această operaţiune are ca scop detectarea şi neutralizarea minelor care plutesc în derivă pe Marea Neagră şi pun în pericol traficul maritim.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel