Start în achiziția de obuziere șenilate de 155 mm iar „toate drumurile” duc la K9 Thunder. România a stabilit numărul de obuziere

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier autopropulsat sud-coreean de tip K9 Thunder. Foto: Wikimedia Commons
EXCLUSIV
Obuzier autopropulsat sud-coreean de tip K9 Thunder. Foto: Wikimedia Commons

Anul 2023 va aduce startul în programul de înzestrare cu obuziere. E vorba de obuziere șenilate de 155 mm, unde avem un mare favorit: K9 Thunder. Surse ale DefenseRomania au confirmat însă și numărul de obuziere aflate în planul de achiziție al României.

La finalul lunii trecute Ministerul Apărării Naționale a trimis către Parlament o solicitare de aprobare pentru inițierea mai multor programe de înzestrare, printre care și ce cu obuziere autopropulsate de 155 mm.

Potrivit datelor oficiale, programul constă în achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion autopropulsat.Valoarea totală a programului este estimată la 1.923 milioane dolari.

Programul se va desfăşura în două etape, prima, care va fi iniţiată în 2023 şi se va derula pe 6 ani, are în vedere achiziţia a trei sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament, valoarea estimată a contractelor fiind de 1.158 milioane dolari. 

 

„Toate drumurile duc” la K9 Thunder. Știm și câte obuziere șenilate autopropulsate de 155 mm intenționează să achiziționeze România  

 

2. Obuzier au... (k9-thunder_74982300.jpg)

Obuzier autopropulsat sud-coreean K9 Thunder. Foto: Hanwha 

Marele favorit în atribuirea contractului este obuzierul K9 Thunder produs de Coreea de Sud. De precizat că în luna februarie România a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială între Compania Națională Romarm S.A. și gigantul sud-coreean Hanhwa Aerospace. Memorandumul, care desigur nu are valoare juridică ci e mai mult un prim pas spre o viitoare înțelegere contractuală, vizează nu doar producția de pulberi, dar și sisteme terestre sud-coreene.

Potrivit surselor DefenseRomania din industria de apărare, fiecare „sistem autopropulsat pe șenile” va fi format din 18 obuziere de 155 mm. Astfel, achiziția care va fi demarată în 2023 va viza 54 de obuziere autopropulsate șenilate care vor intra în dotarea Armatei române.

Încă nu există informații privind modul de atribuire al contractului (procedură directă G2G sau licitație), precum nici nivelul de cooperare industrială. 

K9 Thunder sud-coreean va fi însă în pole position. Sursele noastre mai precizează că de program ar mai putea fi interesați și germanii ori britanicii. 

Totodată, va fi interesant de urmărit dacă achiziția va viza și vehiculele de suport pentru vehiculele principale. E vorba de vehiculele de suport K10 produse de Hanwha. K10 este un vehicul care asigură încărcarea automată a obuzelor fără riscuri pentru operatori. K10 reduce la minimum și pericolul exploziei muniției, față de situația în care aceasta ar fi depozitată în vehicululul principal.

Youtube video image

 

Amintim că, la sfârşitul anului trecut, o amplă delegație politică a României, condusă chiar de premier și din care au făcut parte miniștrii Apărării și Economiei, a efectuat o vizită în Coreea de Sud, unde s-a discutat despre achiziția de armament, dar și despre industria română de apărare. Obuzierele de 155 mm sud-coreene K9 Thunder au fost pe agenda decidenților politici români, lucru semnalat atunci și de DefenseRomania.

3. Obuzier au... (k-9-thunder_49711400.jpg)

Obuzier autopropulsat K9 Thunder. Foto: National Interest

Ulterior, pe 1 martie anul acesta, Florin Spătaru, ministrul Economiei, cel în subordinea căruia se află industria de apărare din România, a vorbit despre memorandumul încheiat la începutul lunii februarie 2023 cu compania sud-coreeană Hanwha Defense, privind realizarea unui parteneriat în vederea construirii unei capacităţi de producţie pentru fabricarea obuzierelor autopropulsate K9 Thunder.

,,Avem discuţii în continuare cu Ministerul Apărării (MApN) privind construcţia obuzierelor autopropulsate K9, dar procesul decizional la MApN durează. Mă voi întâlni cu domnul ministru şi vom vedea care este stadiul evaluărilor efectuate", spunea la vremea respectivă ministrul Economiei.

CITEȘTE ȘI: Polonia devine cel mai mare producător de arme din Europa de Est. Industria poloneză de apărare, contract pentru construcția de obuziere K9 și tancuri K2

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel