Starea de criză și rezerva generală a României, formată din bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani, pe înțelesul tuturor. Apel la calm

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

Începând de ieri, un proiect legislativ pe care îl pregătește Guvernul României, a creat frenezie pe internet în contextul războiului din Ucraina. E vorba despre pregătirea cadrului legal pentru posibila instaurare a stării de criză și formarea rezervei generale a bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

Trebuie afirmat cu tărie că proiectul nu înseamnă nicidecum mobilizarea generală a populației, așa cum fals afirmă sau induc ideea unele surse media, informație ce nu face decât să alimenteze și mai mult panica în rândul populației.

Legea prevede ca în cazul ipotetic al unei stări de asediu, de mobilizare sau de război, rezerva generală să fie definită de bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

În cazul în care Guvernul va adopta proiectul, iar acesta nu va fi contestat la CCR, e foarte important de subliniat că România nu va intra în stare de criză, ci proiectul oferă cadru legislativ de a instaura această stare de criză de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, la propunerea Ministerului Apărării.

Ceea ce se mai prevede e că în cazul instaurării acestei stări, cei care nu au instructaj militar vor trebui să urmeze o perioadă de 4 luni de instrucție militară.

Totodată, proiectul legislativ mai prevede că structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forțelor aliate străine aflate pe teritoriul României, dar și că țara noastră va putea comanda structuri străine aliate în afara granițelor țării.

 

Apel la calm: Probabilitatea ca România să fie angrenată într-un război e foarte mică

 

La fel de important e de precizat că adoptarea proiectului nu înseamnă instaurarea stării de criză, nu înseamnă mobilizare și nici că România se pregătește de război. Iar o rezervă generală formată din bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani are ca scop doar o evidență militară.

Proiectul e unul care are ca obiectiv întărirea securității și trebuie privit ca o precauție legislativă, nicidecum o pregătire de război.

Isteria generată de informații cu privire la intrarea României într-un război, inclusiv privind mobilizarea populației, cozi pentru pașapoarte și achiziționări de pastile de iod (împotriva radiaților) de teama unui conflict nuclear, pot avea repercusiuni grave inclusiv asupra economiei țării, fapt pentru care autoritățile ar trebui să fie primele care ies în față și fac un apel la calm.

În acest moment, probabilitatea ca o țară membră NATO să fie angrenată într-un conflict militar este extrem de redusă, dar având în vedere că războiul dintre Ucraina și Federația Rusă se desfășoară la granițele României și implicit NATO, e absolut normal ca Alianța să ia toate măsurile necesare de securitate. Ele trebuie explicate de media în mod coerent, fără să instaureze panică, în căutare de raiting.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel