Nu va fi niciun război între NATO și Rusia. Cel puțin așa promite Vladimir Putin. "Cheltuielile militare ale SUA reprezintă aproximativ 40% din cheltuielile globale de apărare, comparativ cu 3,5% pentru Rusia. Având în vedere acest raport, chiar vom lupta cu NATO? Este "pur și simplu absurd ", spunea președintele rus, săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu piloții forțelor aeriene ruse.
„Ceea ce spun ei despre faptul că vom ataca Europa după Ucraina este complet absurd ”, a continuat liderul de la Kremlin, declarații care ar trebui să reprezinte o asigurare pentru statele europene.
Problema este că dictatorul rus a mai făcut declarații similare și în cazul Ucrainei, în lunile ce au precedat invazia din februarie 2022, când asigura în repetate rânduri că Rusia nu urmărește să declanșeze un război. Ce a urmat, toată lumea știe.
Totuși, șeful diplomației americane, Antony Blinken, și-a exprimat în continuare convingerea că nici măcar Rusia nu dorește să escaladeze conflictul.
„Putin nu are niciun interes în extinderea conflictului, și mai ales nu la o țară NATO”, amintind de caracterul automat al „articolului 5”, care garantează solidaritatea țărilor membre.
Pe de altă parte, întrebat dacă Washingtonul ar reacționa „chiar un singur soldat rus” ar intra pe teritoriul statelor baltice, Blinken a confirmat că politica SUA nu s-a schimbat: „Un milimetru sau un centimetru. Pentru noi, articolul 5 este esențial”. O incursiune rusă într-o țară NATO ar declanșa o reacție din partea Alianței Atlantice, a promis el.
Politica SUA e clară: Fără soldați americani pe teritoriu ucrainean
Blinken a spus acest lucru într-un interviu acordat postului de televiziune francez TF1. „Politica noastră este clară. Politica președintelui Biden este clară. Nu vor fi soldați americani pe pământ ucrainean”, a subliniat el.
Potrivit lui Blinken, această mișcare este ceva care ar aduce mai aproape o confruntare directă cu Rusia.
„Vrem să evităm asta. Nu este în interesul nostru și nici în interesul aliaților”, a adăugat ministrul, adăugând că Washingtonul rămâne hotărât să facă tot posibilul pentru a sprijini Ucraina, nu doar anul acesta, ci și în anii următori.
Cât despre o posibilă încetare a focului în Ucraina, care ar însemna anexarea de facto a marilor teritorii ucrainene de către Rusia, Blinken a spus că Statele Unite nu vor face presiuni pe Kiev pentru a face nimic. „Orice vor decide, îi vom sprijini”, a spus el.
Dar el a adăugat că SUA și aliații săi trebuie să continue să ofere ajutor Ucrainei pentru ca aceasta să aibă de ales.
Întrebat dacă este de imaginat ca într-o zi Biden și Putin să dea mâna, ministrul american a răspuns că acest lucru depinde de politica Moscovei.
El și-a exprimat speranța că „mai devreme decât mai târziu” va veni ziua în care relația dintre SUA și Rusia va fi complet diferită de cea actuală. „Din păcate, nu este cazul acum, din cauza politicilor domnului Putin”, a adăugat Blinken.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News