Publicitate
Instituția are în derulare proceduri de licitație estimate la o valoare totală de 250 milioane lei, pentru construcția unui complex multidisciplinar de pregătire la Popești Leordeni, precum și pentru furnizarea de autospeciale și echipamente de comunicații, intervenție și antrenament, inclusiv a unui centru operațional mobil pentru managementul misiunilor, potivit publicației Profit.ro.
Astfel, SPP a cumpărat de la compania poloneză Polskie Zakłady Lotnicze (PZL Mielec), divizia aeronautică din Polonia a Lockheed Martin, 2 sisteme a câte 2 drone, unul cu aripă fixă și decolare-aterizare pe vertical, iar cel de-al doilea cu aripă rotativă.
Divizia poloneză de aeronautică a gigantului american Lockheed Martina fost singurii care s-au înscris la licitație
"(…) se vizează rezolvarea problemelor identificate la nivelul grupului țintă prin dezvoltarea și introducerea în utilizare la nivelul organizatiei a unor sisteme de aeronave fără pilot (UAS) pentru creșterea capabilităților operaționale necesare îndeplinirii misiunilor specifice și de sprijin a eforturilor de căutare-salvare ale instituțiilor din domeniu, prin monitorizarea continuă a unor suprafețe (terestre/acvatice) în vederea evaluării riscurilor specifice, respectiv analiza informațiilor furnizate de senzorii aeropurtați. Analiza și exploatarea imaginilor aeriene și a informațiilor geospațiale furnizate de platformele de zbor vor avea un impact direct în reducerea timpilor de reacție și acordării sprijinului necesar în luarea deciziilor în cazul misiunilor specifice de căutare-salvare. (...) Sistemele UAS vor avea capabilitatea de realizare a misiunilor specifice SPP care necesită o amprentă sonoră redusă și un grad de siguranță ridicat pentru realizarea zborurilor în mediul urban", se arată în caietul de sarcini al procedurii.
Achiziția a făcut parte din proiectul "Sistem integrat pentru intervenția la urgențe, dezastre și crize", cofinanțat prin Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Operațiunea - Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, Axa Prioritară 5 - Promovarea adaptării la schimbarile climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 2 - Consolidarea capacității de reacție în caz de dezastre.
Valoarea totală a proiectului este de 237,41 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă de la UE se ridică la 201,8 milioane lei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News