,,Nu sunt sigur" că, după ce le-am dat locaţiile, aceste spitale au fost protejate, a declarat el în faţa Consiliului de Securitate cu prilejul unei reuniuni privind Siria în cursul căreia a avut loc o vie dispută între Paris şi Londra, pe de o parte, şi Moscova, pe de altă parte.
După intensificarea în aprilie a bombardamentelor armatei siriene susţinute de armata rusă în regiunea Idlib (nord-vest), peste 20 de centre medicale au fost atacate.
Rusia şi Siria au dezminţit că vizează instalaţii civile, subliniind că doresc să atace numai grupuri "teroriste".
"Am scris Rusiei pentru a şti cum au fost utilizate informaţiile transmise", a precizat Mark Lowcock, citând un mecanism creat pentru a evita incidentele aeriene în Siria între Washington şi Moscova. Anterior, el insistase pe lângă ONG-urile care ofereau ajutor medical să transmită locaţia pentru a contribui la protecţia lor.
"Ştim cine stăpâneşte cerul în nord-vest", a declarat ambasadorul american Jonathan Cohen cerând Rusiei "să facă mai mult" pentru protecţia civililor.
"Respingem toate acuzaţiile despre lovituri oarbe la Idlib", a afirmat la rândul său într-o videoconferinţă de la Damasc generalul rus Alexei Bakin, şeful Centrului rus pentru reconciliere între beligeranţi. El a insistat ca grupurile "teroriste" să fie condamnate mai mult de comunitatea internaţională.
Intervenţia sa a fost precedată de un avertisment din partea Franţei. "Centrul rus pentru reconciliere nu este nici un actor umanitar, nici o agenţie a ONU, este o emanaţie a Ministerului rus al Apărării care este parte activă în conflict", a notat ambasadorul François Delattre, alertând în legătură cu obiectivitatea afirmaţiilor făcute de şeful acestuia.
Germania şi Marea Britanie, care a vorbit despre un "conflict de interese", au emis la rândul lor critici.
"Delegaţia noastră nu a pus niciodată la îndoială vorbitorii propuşi" de ceilalţi, a replicat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. "Dacă delegaţiile doresc să se lanseze în acest joc, suntem pregătiţi să îl jucăm pe viitor", a adăugat el.
În faţa Consiliului de Securitate, David Lillie, directorul ONG-ului Syrian American Medical Society, a reclamat anchete asupra bombardării spitalelor şi a ţinut să adauge că Rusia are "capacitatea" de a efectua loviturile aeriene. "În Siria, 1.200 de lucrători umanitari şi-au pierdut viaţa de la declanşarea conflictului", în 2011, a precizat el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News