FSB încearcă să dea o mână de ajutor Armatei ruse care nu face față HIMARS. Spion infiltrat în Germania pentru a transmite coordonate HIMARS și IRIS-T

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem HIMARS donat Ucraina, capabil să integreze atât rachete GLSDB, cât și ATACMS. Foto: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Sistem HIMARS donat Ucraina, capabil să integreze atât rachete GLSDB, cât și ATACMS. Foto: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Cazul unui angajat al Serviciului Federal de Informații (BND) suspectat de spionaj s-a dovedit a fi mai exploziv decât se știa anterior.

Anul trecut, pe 21 decembrie, Parchetul Federal German îl aresta la Berlin pe numitul Carsten L., un angajat al Serviciului Federal de Informații al Germaniei (BND ), sub suspiciunea de trădare.

Potrivit NYT, bărbatul se numește Carsten Linke, un antrenor de fotbal care a lucrat în BND ca director de supraveghere tehnică -  unitatea responsabilă cu securitatea cibernetică și supravegherea comunicațiilor electronice, aceasta fiind - așa cum recunosc și oficialii germani - una dintre structurile cele mai importante din BND.

Potrivit informațiilor făcute publice la acel moment de către autoritățile germane, bărbatul era suspectat de spionaj pentru Rusia și ar fi dezvăluit evaluări secrete ale situației din Ucraina.

Acum, publicația germană Tagesschau vine cu detalii și spune că serviciul rus de securitate FSB ar fi încercat să obțină date despre localizarea pozițiilor de artilerie și a pozițiilor de apărare aeriană ale armatei ucrainene. Rușii au vrut să folosească informațiile ce ar fi trebui să fie obținute de angajatul BND, care este în prezent arestat.

 

Spion milionar

 

2. FSB rus... (fsb_01713200.jpeg)

FSB rus

În consecință, FSB a instruit un agent BND să obțină și să îi transmită coordonatele GPS de la sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS furnizate de SUA, precum și de la sistemul de apărare aeriană IRIS-T furnizat de Berlin.

Drept recompensă pentru serviciile sale, angajatul a primit o sumă din șase cifre, banii fiind găsiți în posesia sa în timpul arestării.

Cu toate acestea, potrivit persoanelor din interior, este puțin probabil ca astfel de date să fi fost scurse către ruși.

Potrivit anchetei, Carsten Linke ar fi trebuit să folosească un intermediar din BND pentru a extrage datele GPS despre instalațiile militare din Ucraina.

 

Un presupus complice se află și el în arest, dar a apucat să transmită Rusiei informații 

 

3. Foto: IRIS... (boevaya-mashina-prc-c2prc-a0cc-by-sa-4-0--wikimedia-commons_52929600.jpg)

Foto: IRIS-T / boevaya-mashina, wikimedia commons

Președintele BND, Bruno Kahl, a anunțat în decembrie că au fost inițiate investigații interne ample imediat după ce serviciul de informații a luat cunoștință despre posibilul caz de spionaj.

Potrivit procurorului general de la Karlsruhe, unul dintre complicii Carsten Linke a fost arestat la sfârșitul lunii ianuarie.

Acesta este suspectat că a adus în Rusia informațiile secrete spionate de angajatul BND și le-a predat unui serviciu secret de acolo. Acesta este acuzat de complicitate la trădare. Investigațiile au fost efectuate în strânsă colaborare cu BND și cu sprijinul FBI, relatează publicația TagesSpiegel.

Germania investește masiv în apărare după invazia rusă asupra Ucrainei, un fapt fără precedent în ultimele decenii.

Berlinul a luat o decizie istorică ca urmare a agresiunii ruse asupra Ucrainei, aprobând un plan de investiții majore în Armată. Transformarea e o premieră după cel de-al Doilea Război Mondial.

Germania s-a angajat totodată să atingă până în 2025, procentajul de 2% din PIB alocat pentru apărare, suma fiind uriașă în contextul în care vorbim de cea mai puternică economie a Europei.

CITEȘTE ȘI: În ciuda problemelor din Bundeswehr, Germania a furnizat Ucrainei rachete pentru IRIS-T și mii de obuze pentru PzH 2000

 

Carsten Linke

 

Investigațiile de până acum sugerează că legătura domnului Linke cu Moscova a fost anterioară invaziei Ucrainei din februarie.

Potrivit lui Erich Schmidt-Eenboom, un istoric care a scris mai multe cărți despre agenție și ține o listă cu toți agenții BND care au fost racolați de ruși,  informațiile de care dispunea Linke erau vaste: spionaj pe internet, stații de supraveghere germane, dispozitive mobile de ascultare în sudul Ucrainei și navele de recunoaștere ale marinei germane care monitorizează din Marea Baltică ce se întâmplă în zona de conflict.

În plus, Linke ar fi avut acces la rapoarte de la serviciile aliate americane precum CIA și NSA, precum și de la Cartierul General de Comunicații al Guvernului Marii Britanii.

 

Lipsa experților specializați pe Rusia, vulnerabilitate majoră

 

Potrivit unor oficiali germani, citați de NYT, cazul Carsten Linke ar putea fi doar ”vârful aisbergului”, Germania fiind o țintă prioritară pentru serviciile de informații rusești, care au penetrat societatea germană.

„Au experți înalt specializați care vorbesc fluent limba germană, care se cunosc foarte bine și care lansează operațiuni foarte bine direcționate în Germania”, a declarat Nico Lange, fost oficial al Ministerului German al Apărării. „De partea noastră, nu mai ai aproape pe nimeni care să cunoască Rusia, să vorbească fluent rusă și să urmărească cu atenție partea cealaltă”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel