Spionajul rusesc a încercat să fure date clasificate despre sistemul de rachete antinavă Neptun

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)

În 2020, Direcția de Contraspionaj a Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) oprit activitățile a patru rețele de agenți de informaţii și a reținut unsprezece agenți ai serviciilor speciale rusești, dintre care trei au fost implicați în tentative de sabotaj și atacuri teroriste asupra infrastructurilor critice, precizează SBU într-un comunicat de presă.

După cum informează biroul de presă al SBU, un agent rus al FSB, care intenționase să arunce în aer un depozit de amoniac al întreprinderii ucrainene PJSC Severodonetsk Azot, a fost condamnat la zece ani de închisoare.

Potrivit Ukrinform.net, la momentul reţinerii acestuia, în vara acestui an, am precizat că persoana reţinută era un cetăţean ucrainean din orașul Rovenky – aflat temporar sub ocupaţia separatiştilor pro-ruşi – din rândul așa-numitei „miliții populare LNR”, care din 2014, este implicată în acțiuni insurgente împotriva armatei ucrainene.

Persoana reţinută primise ca sarcină de la colaboratorii săi din FSB să arunce în aer două cisterne cu azotat de amoniu cu o capacitate de 3.500 de tone, aflate în incinta rafinăriei Severodonetsk Azot.

Alţi doi cetățeni au fost condamnați la 12 ani de închisoare pentru participarea la un atac terorist din regiunea Donetsk, la îndemnul așa-numitului „Centrul de Operațiuni Speciale al Ministerului Securității Statului din Republica Populară Donetsk”.

 

Un colaborator al spionajului rusesc căuta informaţii clasificate despre sistemele de rachete antinavă “Neptun”

 

Un alt agent FSB a fost reținut în regiunea Luhansk, în luna mai. La momentul reţinerii acestuia, Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a precizat că este vorba despre un rezident din Luhansk pe care serviciile ruseşti de informaţii l-au folosit drept colaborator şi informator pentru colectarea de informaţii clasificate despre sistemele moderne de rachete ucrainene, dar fără să menţioneze despre ce sisteme de rachete era interesat agentul FSB.

SBU a reveni asupra acestui subiect, menţionând în raportul său de activitate pe anul 2020 că agentul FSB, prins în luna mai, a încercat să predea părţii ruse date şi informații clasificate din domeniul apărării – tehnologii folosite pentru sistemul de rachete antinavă Neptun, dezvoltat de industria de apărare ucraineană.

În plus, ofiţerii Direcţiei de Contrainformaţii din cadrul SBU mai enumera printre reuşitele lor:

- o rețea rusă de spionaj deconspirată în luna august pe teritoriul Ucrainei. (SBU) a documentat și deconspirat activitățile unei rețele informative ale Serviciului Federal de Securitate din Federația Rusă (FSB), care opera în regiunea Kherson, sub coordonarea unui fost angajat al administrației regionale. Cetățeanul ucrainean, o femeie, ar fi primit sarcini privind culegerea de informații privind obiectivele militare și personalul SBU. 

- o reţea de spionaj între un ofiţer al Forţelor Navale Ucrainene şi agenţi ai Serviciului Federal de Securitate din Federația Rusă (FSB). Rușii erau interesați de moralul armatei ucrainene, de nivelul de finanțare, precum și de anumiţi oficiali militari din structurile de comandă ale armatei ucrainene.

- arestarea unuia din generalii săi, acuzat de spionaj în beneficiul Rusiei. Valeri Şaitanov, general-maior în cadrul SBU, a fost acuzat că a spionat pentru Rusia încă dinainte de schimbarea puterii în Ucraina, în februarie 2014, când preşedintele ucrainean prorus de la acea vreme Viktor Ianukovici a fugit din ţară pe fondul protestelor EuroMaidan. El a transmis cu regularitate informaţii cu caracter secret către FSB, inclusiv date despre operaţiunile militare desfăşurate de armata ucrainean în Donbas.

SBU precizează că în total, în anul 2020, au fost inițiate 288 de proceduri penale pentru infracțiuni împotriva securității naționale. Printre acestea se numără: 76 au fost inițiate pentru trădare, 50 - activități teroriste și de sabotaj, 9 - încălcări ale integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei, 4 - spionaj.

În cursul anului, 92 de condamnări au intrat în vigoare, inclusiv 30 sub acuzația de înaltă trădare și 20 pentru activitate teroristă.

Direcția de Contraspionaj a SBU a lucrat activ si în domeniul protecției secretelor de stat. În 111 cazuri, accesul la secrete de stat a fost restricţionat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel