Evenimentul e cu adevărat istoric deoarece va fi pentru prima dată când Forțele Aeriene ale SUA prezintă un nou bombardier, de la debutul B-2 Spirit în noiembrie 1988. Plus că, B-21 Raider va fi primul avion de generaţia a VI-a care urmează să fie produs în serie.
B-21 este un bombardier cu rază lungă de acțiune, cu caracteristici stealth avansate, care va fi proiectat pentru a distruge ținte importante aflate la mare distanţă. Acesta va înlocui treptat bombardierele B-1 și B-2, devenind coloana vertebrală a flotei de bombardiere a U.S. Air Force.
China e și ea cu ochii pe B-21 Raider, noul bombardier de generația a VI-a a SUA
Experții militari de la Beijing admit că dezvoltarea unui bombardier de generația a VI-a va fi o reală provocare pentru industria de apărare chineză. Nu doar pentru dezvoltarea capabilităților anti-aeriene de contracarare a B-21 Raider, dar și în programul chinez Xian H-20, în care Beijingul dezvoltă un bombardier de aceeași generație cu B-21.
Publicația chineză Global Times, aflată sub controlul regimului chinez, a publicat un material despre viitorul B-21 Raider american.
Unul dintre experții citați de publicația chineză atrage atenția asupra capacităților pe care SUA le vor dobândi după intrarea în serviciu a bombardierelor B-21 Raider, care vor zbura împreună cu bombardiere strategice B-52, care au fost modernizate și care, în pofida vârstei, se vor mai afla câteva decenii în serviciul de luptă american.
B-52 modernizate și noile B-21 de generația a VI-a vor reprezenta un duo de bombardiere strategice nucleare care reprezintă o provocare majoră pentru China.
Zhang Xuefeng, expert militar chinez, se așteaptă ca pe bătrânele B-52 să fie integrate rachete hipersonice AGM-183, aflate în dezvoltare, pentru ca acesta să poată efectua lansări din afara liniilor de apărare inamice, în timp ce se așteaptă ca pe B-21 Raider să fie integrate bombe JDAM, care nu sunt atât de scumpe și limitate ca proces de producție precum armele hipersonice, dar B-21 Raider va avea capacități de a depăși apărarea anti-aeriană a inamicului.
Experții chinezi precizează că din această perspectivă China ar trebui să-și dezvolte capacități de detectare și interceptare pentru a răspunde bombardierelor B-21 Raider.
Spionajul militar al Chinei, cu ochii pe B-21 Raider, noul bombardier de generația a VI-a a SUA
B-21 Raider, imagine concept, foto: U.S. Air Force
Un alt expert chinez în aviație militară, Fu Qianshao, e de părere că „China poate învăța din dezvoltarea bombardierului strategic american B-21 Raider”.
Fu a mai adăugat că viitoarele bombardiere chineze H-20 ce urmează să fie dezvoltate nu vor fi inferioare B-21 și chiar vor depăși B-21 la unele aspecte.
Nu este clar la ce se referă experții chinezi când precizează că Beijingul „trebuie să învețe din dezvoltarea americanilor”.
Cert e că experții americani au atras atenția în mai multe rânduri asupra faptului că la nivel de spionaj militar China e extrem de prezentă.
De precizat și că în 2019, John Bolton, pe atunci consilier în probleme de securitate a fostului președinte Donald Trump, a acuzat China că a furat planurile avionul de vânătoare F-35 Lighting II, făcând aluzie la dezvoltarea J-31 chinez.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News