Parlamentul R. Moldova, penetrat de ruși? SIS efectuează o investigație privind un caz de spionaj rusesc în forul suprem al Moldovei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Sursă foto: SIS Facebook
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Sursă foto: SIS Facebook

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova efectuează o percheziție în incinta Parlamentului Republicii Moldova ca urmare a unei investigații privind un caz de spionaj rusesc, a relatat pe 31 iulie Serviciul moldovenesc al Radio Europa Liberă / Radio Liberty.

Percheziția este legată de un caz de spionaj axat pe șeful departamentului juridic al Parlamentului de la Chișinău, Ion Creangă, au declarat pentru RFE/RL Moldova surse din cadrul serviciului de informații.

Creangă ar fi fost surprins transmițând informații unor angajați ai ambasadei Rusiei la Chișinău.

„Pentru moment, se efectuează acțiuni procesuale într-o cauză penală sub conducerea procurorilor Procuraturii Pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS). Cu mai multe detalii, vom reveni pe parcursul acestei zile”, a declarat pentru RFE/RL Moldova  purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Daniela Mînzat.

,,Vom reveni cu mai multe detalii în cursul acestei zile", a precizat purtătorul de cuvânt.

Agora.md scrie, cu referire la informații obținute pe surse, că șeful Direcției juridice a Parlamentului și încă o persoană, funcționar public, au fost reținuți pentru 72 de ore. Dacă informația despre spionaj va fi confirmată oficial, acesta va fi al doilea caz în Moldova în ultimele două luni.

Tensiunile dintre Moscova și Chișinău au crescut din februarie 2022, pe fondul temerilor că războiul Rusiei din Ucraina s-ar putea extinde în Moldova prin Transnistria, un teritoriu separatist nerecunoscut care găzduiește trupe ruse din 1991.

Oficialii moldoveni au acuzat în repetate rânduri Rusia de interferențe electorale și tentative de destabilizare.

Moldova a expulzat 45 de diplomați ruși și angajați ai ambasadei în vara anului 2023 din cauza "numeroaselor acțiuni neprietenoase".

Mass-media din Moldova a raportat că ambasada rusă din Chișinău avea instalate pe acoperișul său 28 de "antene spion", care ar putea fi utilizate în scopul culegerii de informaţii şi interceptoare a comunicaţiilor.

În iunie 2024 au apărut informații conform cărora Igor Gorgan, fostul șef al Statului Major General al armatei Republicii Moldova, lucra ca informator pentru agenția rusă de informații militare (GRU).

Generalul, care și-a pierdut funcția în 2021 după ce președintele pro-occidental Maia Sandu a preluat funcția, ar fi continuat să își folosească contactele din Ministerul Apărării și ar fi transmis Rusiei informații sensibile despre Moldova și Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel