,,Înșelăciune într-un mod deosebit de privat și intim" este modul în care The Guardian descrie activitățile unui cuplu de spioni ruși care s-au dat drept argentinieni ajunși în Europa.
Copiii lor - Sofia, în vârstă de 11 ani, și Daniel, în vârstă de 8 ani - s-au născut în Argentina, nu vorbeau limba rusă și, după cum a relatat Vocea Americii, nu bănuiau că sunt ruși. Copiii nu știau nimic despre Rusia, unde urmau probabil să trăiască pentru tot restul vieții lor.
Aceștia au fost trimişi către în ''noua lor patrie'' cu un avion guvernamental rusesc, alături de alți spioni și criminali pe care Moscova i-a recuperat din statele occidentale.
Copiii repatriați l-au privit "cu ochii mari" și confuzi pe președintele rus Vladimir Putin, spun jurnaliștii britanici. Potrivit The Guardian, ei nu au știut cine este bărbatul până când nu l-au întâlnit la aeroport.
,,Buenas noches", i-a salutat Putin pe copii în timp ce îi întâmpina pe participanții la schimb la aeroport.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a confirmat ulterior că abia în avionul de la Ankara la Moscova soții Dultsev le-au spus pentru prima dată copiilor lor că nu erau deloc argentinieni, ci agenți ai serviciilor secrete ruse.
,,Ei nici măcar nu știau cine este Putin", a adăugat Peskov.
Identităţi şi vieţi fictive
Părinții, Maria Mayer și Ludwig Gisch (numele reale Anna Dultseva și Artem Dultsev), s-au stabilit în Slovenia, unde femeia a condus o galerie de artă online, iar bărbatul a fondat o companie IT.
Potrivit The Guardian, Mayer le-a spus prietenilor că familia a părăsit Argentina pentru că se temeau de nivelul criminalității stradale. Familia vorbea spaniola acasă, iar copiii mergeau la o școală internațională britanică din Ljubljana, unde engleza era limba în care se predau cursurile.
New York Times susține că un an de școlarizare la această școală costă peste 10 000 de dolari per elev - "cu mult peste ceea ce cuplul își putea permite pe baza declarațiilor financiare depuse pentru afacerea lor".
Descoperirea unor sume mari de bani în casa lor a condus la speculații potrivit cărora cuplul ar fi fost implicat în finanțarea operațiunilor rusești, în special a grupurilor de sabotaj din Europa, sugerează sursele NYT.
"Falsul" cuplu argentinian s-a mutat în Slovenia în 2017, dar, potrivit NYT, ei au activat complet abia după ce a început invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Familia Dultsev au fost reținuți în 2022, când poliția a descins în casa lor dintr-o suburbie liniștită din Ljubljana, în urma unui pont primit de la serviciul de informații al unei țări aliate. Cei doi au pledat vinovați pentru acuzațiile de spionaj în timpul unui proces în Ljubljana, reamintește CNN.
Un tribunal sloven le-a condamnat la un an și șapte luni de închisoare, relatează Reuters.
După arestarea părinților lor, Sofia și Daniel au fost preluați de alte persoane. Copiii și-au reîntâlnit părinții abia înainte de schimbul de prizonieri.
Spionajul, la rang de artă în Rusia lui Putin
După ce povestea a apărut în mass-media, reporterii de la The Guardian au călătorit în Slovenia și au încercat să întrebe vecinii și prietenii despre familia Dulcev. Niciunul dintre prietenii familiei nu a putut crede că un cuplu politicos, obișnuit, cu doi copii ar putea ascunde cu adevărat "un secret atât de important".
The Guardian notează că Rusia continuă să glorifice profesia de spion în filme, cărți și chiar monumente, dar această glorificare "ascunde trauma" inerentă profesiei.
Cuplul Dultsev este doar ultimul dintr-un lung șir de imigranți ilegali sovietici și ruși în istoria de un secol a programului de spionaj al serviciilor secrete, care "au trecut prin procesul greu și dureros de a le dezvălui copiilor lor că întreaga lor educație a fost o minciună".
,,Aceștia sunt profesioniști de înaltă clasă care și-au dedicat întreaga viață țării lor, făcând sacrificii pe care oamenii obișnuiți nu le pot înțelege. Ei și-au crescut copiii ca fiind catolici vorbitori de spaniolă. Acum, ei vor trebui să învețe ce este borșul", a precizat The Guardian.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News