Spania va participa cu avioane Eurofighter la apărarea spațiului aerian al României și al NATO în zona Mării Negre

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ieri, 21 octombrie, ediția electronică a publicației spaniole ABC (abc.es) a anunțat că, în perioada 1 februarie - 30 martie, un detașament constituit din 130 de specialiști spanioli și șase avioane de luptă Eurofighter vor participa la asigurarea serviciului de luptă Poliție Aeriană Întărită al NATO din România.

Detașamentul aerian aparține Aripii 11 Forțe Aeriene, din Morón de la Frontera (Sevilla). Potrivit sursei, o echipă militară spaniolă a vizitat deja Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, de lângă Constanța, pentru a inspecta facilitățile existente după modernizările din ultimii trei ani. „Doar câteva aspecte tehnice minore mai lipsesc bazei pentru ca desfășurarea misiunii să poată fi îndeplinită în procent de sută la sută. Pentru rezolvarea acestor detalii se așteaptă sprijinul NATO sau al României ", explică surse militare (neprecizate) citate de abs.es.

Zona geografică în care se va desfășura misiunea - România și proximitatea Mării Negre - este una nouă pentru Forțele Aeriene Spaniole, însă misiunea de bază este cunoscută: monitorizarea spațiului aerian al unei țări aliate în care, ca și în cazul Estoniei, Letoniei și Lituaniei în Marea Baltică, au loc raiduri aeriene ale Forțelor Aeriene Ruse.

„Practic, ieșim la identificarea aeronavelor suspecte, care nu au un plan de zbor sau nu răspund la mecanismele internaționale de identificare și care pot viola sau invada de fapt spațiul aerian al țării în cauză”, explică pe scurt în ce constau misiunile din cadrul serviciului de luptă Poliție Aeriană Întărită al NATO, o sursă militară care participă la acestea.

Operațiile de pe flancul sud-estic al NATO sunt monitorizate de Centrul de Operații Aeriene Combinate Torrejón de Ardoz (Madrid) și sunt supravegheate de Cartierul General al Componentei Aeriene NATO (Rammstein, Germania). “O mașinărie de luare a deciziilor perfect unsă, care dă ordinul de decolare piloților aflați în serviciu la baza românească, în acest caz nouă [...], iar în 7-10 minute de la primirea semnalului de alertă (QRA - Alertă de Reacție Rapidă), aeronavele de lupă ies în întâmpinarea avionului necunoscut”, detaliază sursa militară spaniolă.

Comentariul autorului: Deși sursa precizează că perioada de desfășurare a misiunii este de doar două luni, de regulă acestea au o durată de patru luni, fiind probabil ca misiunea să înceapă în ianuarie 2021 și să se termine în aprilie.

Spania participă pentru prima dată la serviciul de Poliție Aeriană Întărită al NATO din România. În prezent, misiunile sunt desfășurate de Forțelor Aeriene Regale Canadiene cu avioane CF-188 Hornet, împreună cu Forțele Aeriene Române care operează aeronave F-16 Falcon și MiG-21 LanceR. La misiunile anterioare au mai participat, prin rotație, Forțele Aeriene Regale Britanice, cu aeronave Typhoon Eurofighter, Forțele Aeriene Italiene, cu avioane Typhoon și Forțele Aeriene Portugheze, cu aeronave F-16 Falcon.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel