Astfel, potrivit actelor oficiale ale Guvernului de la Madrid, unul din aceste obiective vizează inclusiv extinderea spațiului Schengen prin aderarea României și Bulgariei.
„Vom depune eforturile pentru a îmbunătăți în continuare funcționarea spațiului Schengen ca spațiu de liberă circulație fără controale la frontierele interne, precum și pentru a promova o gestionare inteligentă și sigură a mobilității la frontierele externe. Ne vom strădui să finalizăm negocierile în vederea aderării finale și depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, se arată în documentul oficial al Guvernului spaniol, în care sunt trasate obiectivele președinției spaniole.
Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României, a salutat poziția Spaniei. Șefa diplomației române a adăugat că România va face tot posibilul pentru a atinge acest deziderat.
„Evident, ne bucură faptul că la loc de frunte, una din priorităţile preşedinţiei spaniole a Consiliul Uniunii Europene este şi aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. Lucrăm împreună cu preşedinţia spaniolă, dar şi cu celelalte instituţii, Comisia Europeană, Parlamentul European, cu toate statele membre, să reuşim să ne atingem acest obiectiv de suflet, până la urmă şi important pentru toţi românii, pentru toţi cetăţenii români. Şi este foarte important ca preşedinţia spaniolă - şi aşa cum a declarat nu numai ambasadorul Spaniei aici, la Bucureşti, dar şi premierul spaniol, ministrul de externe - au pus acest obiectiv al nostru printre priorităţi şi sunt convinsă că vom lucra cu toată deschiderea pentru a ajunge la consens, la unanimitate, pentru a putea avansa în acest dosar”, a precizat Luminița Odobescu, într-un interviu acordat Radio România Actualități.
Amintim că la finalul anului trecut, în pofida faptului că România îndeplinea toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen, aderarea României a fost blocată de Austria.
Decizia Austriei a declanșat un scandal diplomatic major între Viena și București.
Aderarea României la Schengen, un subiect foarte sensibil. Spania ne ajută, dar ce facem cu Austria?
Viena și-a justificat decizia de a nu da undă verde României de problema migrației, în ciuda faptului că ruta principală a migrației nu trece prin țara noastră, atât UE cât și Bucureștiul publicând rapoarte cu cifre oficiale.
În Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022, din cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând expres că se opune doar aderării Bulgariei și votează în favoarea României dacă se „desprinde cuplajul”.
Croația a fost în schimb acceptată în cadrul Consiliului JAI din decembrie 2022 care în schimb a avut loc sub o atmosferă tensionată și sumbră ca urmare a deciziei Austriei. Viena nu a cedat nici la presiunile Germaniei sau Franței.
Tema aderării României la Schengen rămâne astfel una extrem de sensibilă în contextul în care Austria nu a dat niciun semn că va vota altfel.
Având susținerea Spaniei, care a preluat președinția și care face ordinea de zi a JAI, un nou Consiliu am putea avea în octombrie 2023.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News