Presa spaniolă relatează că Spania este mai aproape să ia o decizie referitoare la înlocuirea flotei actuale de avioane EF-18 Hornet, dar şi a avioanelor AV-8B Harrier cu decolare și aterizare verticală. Madridul a întocmit deja un plan în două etape, prima dintre ele prevăzând peste 6 miliarde de euro pentru F-35 în perioada 2023 - 2028. În perioada următoare, Spania este pregătită să cheltuiască alte 4,5 miliarde de euro tot pentru F-35.
Acum și Austria începe să se gândească exact la ce avion de luptă ar trebui să înlocuiască cele 15 Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Austriece. Modelul suedez SAAB Gripen a fost cel mai des menționat, dar recent a apărut și F-35 ca opțiune. Conform planurilor oficialilor austrieci, acest lucru ar trebui să se întâmple până la sfârșitul anului 2030.
După cum s-a menționat deja, avionul de luptă suedez SAAB Gripen va fi principalul concurent al F-35 pe piața austriacă. De-a lungul anilor, aeronava americană a reușit să-și ''învingă'' de mai multe ori concurentul suedez.
Deși Gripen este în urmă din punct de vedere tehnologic fata de F-35, avionul suedez de generația 4++ este, de asemenea, preferat de unele țări, în principal datorită costului mic de achiziţie, dar şi a costurilor de întreținere reduse.
Totuși, Spania, scrie InfoDefensa, are o altă alternativă și este vorba de avionul de luptă francez Dassault Rafale. De asemenea, flota spaniolă de Eurofighter Typhoon ar putea fi înlocuită cu un alt avion de luptă american - F/A-18 Super Hornet. Dar, Madridul pare mai înclinat să achiziționeze F-35 plus unul dintre celelalte două avioane de luptă, deoarece aeronava Lockheed Martin este cea mai potrivită opțiune pentru a înlocui vechile Harrier.
Spania și Austria au bugete de apărare diferite. Motivul pentru care Spania este considerată a fi viitorul client al F-35 tine de suma pe care Madridul o aloca înzestrării forțelor sale aeriene în următorii cinci ani - 13 miliarde de euro.
Cu toate acestea, Austria nu își poate permite să aloce atât de mulți bani pentru Forțele Aeriene. Prin urmare, decizia va fi dificilă la Viena, mai ales după ce a devenit clar că Austria cheltuiește 16 miliarde de euro pentru întreaga să apărare. În acest fel, putem observa că puterea de cumpărare, în materie de tehnică militară, a celor două ţări este foarte diferită.
De-a lungul timpului, atât Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, cât și Klaus Iohannis, președintele României, au făcut referiri la programul de înzestrare cu F-35 Lightning II, de fiecare data orizontul de timp fiind în jurul anului 2030.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News