Spania comandă sisteme de drone SIRTAP de la Airbus în valoare de peste o jumătate de miliard de dolari

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Drona SIRTAP / Foto: Airbus
Drona SIRTAP / Foto: Airbus

Spania a comandat nouă sisteme de drone SIRTAP de la compania europeană Airbus, într-o afacere în valoare de aproximativ 495 de milioane de euro (539 de milioane de dolari), ceea ce reprezintă o îmbunătățire majoră a capacităților de informații, supraveghere și recunoaștere ale armatei spaniole.

Airbus a precizat că noul contract semnat cu Ministerul Spaniol al Apărării include 9 sisteme, menționând că fiecare sistem cuprinde 3 drone și o stație de control la sol, pe lângă faptul că Madridul obține două simulatoare ca parte a contractului.

Ministerul spaniol al Apărării a anunțat că dronele din cadrul sistemului SIRTAP vor intra în funcțiune în 2026, ceea ce este un termen apropiat, având în vedere că Airbus intenționează să obțină un prototip abia până în 2025.

Un purtător de cuvânt al Airbus a declarat că este prea devreme pentru a confirma locația prototipului de zbor sau instalația care va fi folosită pentru producerea sistemelor.

 

Capabilități suplimentare

 

Achiziția de drone îi permite Spaniei să abandoneze aeronava israeliană Searcher MkII-2 și să mărească capacitățile de informații și supraveghere ale Forțelor Aeriene.

Airbus a anunțat că aeronavele sale au o sarcină utilă de peste 150 de kilograme, o autonomie de peste 2.000 de kilometri, respectiv peste 20 de ore de zbor.

Dronele SIRTAP au fost concepute în primul rând pentru scopuri de informații, supraveghere și recunoaștere pe uscat și pe mare. Pot opera de pe piste scurte sau nepregătite și pot fi utilizate pentru misiuni de zi și de noapte. Pot fi echipate opțional și cu arme ghidate sau nedirijate.

"Această nouă realizare tehnologică în sectorul dronelor tactice, în cooperare cu Ministerul Spaniol al Apărării, va consolida suveranitatea națională", a declarat șeful sistemelor aeriene militare Airbus, Jean-Brice Dumont.

Airbus a semnat un memorandum de înțelegere cu Columbia pentru a îi furniza sisteme SIRTAP, iar Serbia și-a exprimat, de asemenea, interesul pentru sistemul de drone. Discuțiile dintre Serbia și Airbus au apărut pentru prima dată în iulie 2023 și includ o posibilă producție în comun a elicopterelor H125M.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel