SpaceX deținut de Musk este favorit în construirea viitorului scut spațial antirachetă, ”Golden Dome”

Starlink
Starlink

„Golden Dome” este viziunea ambițioasă a lui Trump de a construi un scut orbital antirachetă, iar Elon Musk, prin SpaceX, joacă un rol tehnologic și politic central în acest proiect. În timp ce Musk ar putea aduce inovație și rapiditate în desfășurare, implicarea sa ridică mari semne de întrebare privind transparența proiectului. În mod ironic, deși Musk a negat pe platforma X implicarea directă, toate datele sugerează contrariul, indicând un rol cheie în viitorul scutului spațial al Americii.

Donald Trump intenționează să creeze un sistem avansat de apărare antirachetă numit „Golden Dome”, destinat să protejeze Statele Unite împotriva amenințărilor balistice, considerate de el „cea mai catastrofală amenințare” la adresa securității naționale.

Proiectul „Golden Dome” este ambițios și presupune lansarea a peste o mie de sateliți.

Planul prevede două straturi:

Stratul de monitorizare – între 400 și peste 1.000 de sateliți care înconjoară globul pentru a detecta rachetele și a urmări mișcarea acestora, spun sursele Reuters.

Stratul de atac – O flotă separată de 200 de sateliți de atac înarmați cu rachete sau lasere ar neutraliza rachetele detectate.

 

Ce vrea Trump să facă cu „Golden Dome”

 

Scopul principal este construirea unui scut antirachetă orbital, un fel de „dom de protecție” global, inspirat din vechile concepte de tip „Star Wars” din timpul Războiului Rece.

Trump vrea ca dezvoltarea acestui sistem să se desfășoare rapid, începând cu livrări de capabilități până în 2026 și continuând după 2030. A emis un ordin executiv în acest sens și a instruit Pentagonul să accelereze procesul.

Elon Musk, unul dintre cei mai mari susținători financiari ai lui Trump (a donat peste 250 de milioane de dolari pentru campania acestuia), joacă un rol central în această inițiativă. SpaceX, compania sa, colaborează cu Palantir (software de analiză de date) și Anduril (producător de drone autonome) pentru a construi părți esențiale din infrastructura Golden Dome, în special stratul de monitorizare.

SpaceX ar urma să folosească propria flotă de rachete (precum Falcon 9) și sateliți existenți pentru a grăbi plasarea sateliților pe orbită.

În plus, a propus un model neobișnuit pentru acest sistem: abonament lunar plătit de guvern în locul achiziției directe, ceea ce ar permite o implementare mai rapidă. SpaceX ar trebui să fie proprietarul și operatorul părții sale din sistem.

Totuși, asta ar însemna ca SpaceX să dețină un control uriaș asupra operarii sistemului. Unii oficiali ai Pentagonului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modelul bazat pe abonament pentru orice parte a Golden Dome, au declarat două surse pentru Reuters. 

De asemenea, costurile proiectului ar putea atinge sute de miliarde de dolari, iar unii experți consideră că sistemul este nerealist și vulnerabil. De exemplu, ar putea fi ușor depășit prin lansări masive de rachete simultan, necesitând constelații gigantice de sateliți (zeci de mii).


Influența lui Musk

 

Pe lângă rolul tehnologic, Musk este și consilier special al lui Trump, conducând un „Departament de Eficiență Guvernamentală” care are ca scop reducerea cheltuielilor federale.

Acest statut îi oferă acces privilegiat la informații sensibile și o poziție influentă în procesul decizional al administrației. Unele surse afirmă că armata și oficialii guvernamentali sunt foarte atenți în relația cu Musk din cauza acestei poziții strategice.

De asemenea, în spatele colaborării stă și generalul în retragere Terrence O'Shaughnessy, consilier important al SpaceX, implicat activ în discuțiile cu liderii din domeniul apărării.

Proces netransparent? Se pare că selecția companiilor implicate nu urmează tiparele obișnuite de achiziție publică, ceea ce stârnește suspiciuni.

Unii congresmeni democrați consideră problematică legătura dintre Musk, funcția sa oficială și contractele primite de companiile sale, având în vedere „accesul din interior” fără precedent al lui Musk la informații și date non-publice.

„Orice contracte acordate lui sau companiilor sale sunt suspecte”, conchide congresmanul democrat Don Beyer.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel