SOVROM 2.0. Acordul pe resurse costă Ucraina mult peste 500 de miliarde. Narațiunea conform căreia „SUA fac mai mult” decât Europa, demontată chiar de chatbot-ul Grok al lui Musk

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Trump și Macron / Grok
Trump și Macron / Grok

Care și cât plătește? Donald Trump a deschis o Cutie a Pandorei odată cu discuțile privind împărțirea poverii între SUA și Europa.

Resursele Ucrainei par să fie principala țintă a administrației Trump, iar discursul furios al președintelui SUA la adresa lui Zelenski pare să fie urmarea refuzului venit de la Kiev în privința Acordului privind resursele Ucrainei.

Administrația sa cere acum compensații în resurse de la Kiev, în schimbul ajutorului oferit.

Una dintre versiunile Acordului pe care SUA l-au oferit Ucrainei, postată de către istoricul Armand Goșu, prevede ca SUA și Ucraina ar trebui să formeze un fond comun de investiții, astfel încât „ părțile ostile în conflict să nu beneficieze de refacerea Ucrainei”.

Contribuțiile Ucrainei la Fond vor continua până la atingerea sumei de 500 de miliarde de dolari.

Dar asta nu e tot. Acordul, datat 21 februarie 2025, prevede că ”că Ucraina va contribui suplimentar cu o sumă echivalentă de două ori mai mare decât suma pe care Statele Unite o oferă Ucrainei după data semnării acestui Acord”.

Mai exact, Ucraina trebuie să contribuie cu 500 de miliarde de dolari la Fond, ca o formă de compensație pentru asistența primită până acum din partea SUA. Dacă SUA oferă fonduri suplimentare după semnarea acestui acord, Ucraina trebuie să contribuie la Fond cu de două ori suma primită.

De asemenea, Acordul prevede că Ucraina va transfera Statelor Unite 66% din veniturile obținute din proiectele derulate în regiunile aflate acum sub ocupație rusă la data semnării Acordului, în cazul în care aceste regiuni vor fi recuperate de Ucraina.

Un aspect important este că, așa cum se stipulează expres în document, toate dispozițiile Acordului „au un caracter comercial” și nu se vorbește deloc despre securitatea Ucrainei.

 

Cum e împărțită povara de care se plânge administrația Trump

 

Discursul din ultima perioadă a administrației americane a produs un cutremur în Europa, care caută acum rapid răspunsuri și soluții la dezangajarea SUA din Europa. Viziunea noii administrații Trump este clară: Europa trebuie să se descurce singură, China fiind singurul competitor care interesează Washingtonul.

Argumentele găsite de Trump sunt, în schimb, neconforme cu realitatea.

Spre exemplu, președintele american Donald Trump susține că SUA au cheltuit mult mai mult pentru ajutorul Ucrainei decât Europa, datele oficiale infirmă acest lucru. „Europa a dat 100 de miliarde de dolar și noi am dat, să zicem, peste 300 de miliarde de dolari”, susține Trump.

Ce arată datele disponibile de la Institutul Kiel ? În perioada 24 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2024, statele europene au oferit ajutoare în valoare de 132,3 miliarde euro, în timp ce Statele Unite au acordat până acum ajutoare în valoare de 114,2 miliarde euro).

 

Elefantul din cameră: Prețul energiei de care Trump nu spune nimic

 

În plus narațiunea conform căreia „SUA fac mai mult” pentru Ucraina decât face Europa ignoră apropierea Europei de conflict. Efortul total al Europei, dacă luăm în considerare costurile indirecte, se ridică la sume uriașe, de care Trump uită să amintească - și anume:

1. Povara refugiaților – milioane de ucraineni găzduiți la un cost care nu este pe deplin surprins în aceste cifre. 

2. Criza energetică. Și aici ajungem la mult (auto) lăudatul chatbot inteligență artificială, creat de Musk pentru a concura cu modele precum ChatGPT (de la OpenAI) și Gemini (de la Google).

România a simțit la rândul său efectele crizei energetice generate de Rusia din septembrie 2021, dar, la nivelul statelor Uniunii Europene, impactul creșterii prețurilor la energie este  unul imens .

Iată care sunt aproximările chatbot-ului Grok al lui Elon Musk privind sumele pe care Europa le-a plătit în plus în perioada septembrie 2021-februarie 2025 (am folosit ca referință prețurile medii din intervalul 2014-2018, deoarece acesta include atât prețuri scăzute din 2016-2017, cât și prețurile mai ridicate din 2014; am evitat 2020 care a fost un an atipic, cu prețuri mici la gaz, din cauza Covid).

În perioada scursă de la momentul în care Rusia și-a activat războiul energetic împotriva Europei, UE a plătit un suplimentar de 706 miliarde dolari peste costul mediu din perioada anterioară.

În același interval, SUA au plătit cu 94 miliarde de dolari mai mult decât în perioada de referință, în condițiile în care totalul consumului de peste Ocean oricum este cu 50% mai mare decât toată Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel