Sondaj INSCOP şi The Polling Company: „Valori, percepţii şi reprezentări ale populaţiei din România şi Statele Unite ale Americii”

S.I. Catalin |
Data publicării:

Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), sub patronajul Academiei Române, au prezentat rezultatele unui studiu sociologic bazat pe două sondaje de opinie realizate simultan în societatea românească și în societatea americană.

Studiul intitulat „Valori, percepţii şi reprezentări ale populaţiei din România şi Statele Unite ale Americii”realizat la comanda LARICS reprezintă o contribuție științifică pentru consolidarea parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, prin cunoașterea mai aprofundată, într-o abordare comparativă, a celor două societăţi. Studiul relevă valorile, atitudinile, stările de spirit ale celor două societăți în anul 2018 şi particularitățile fiecăreia.

Sondajul de opinie desfășurat în România a fost realizat de Inscop Research (www.inscop.roîn perioada12 – 23 octombrie 2018 pe un eşantion de 1050 subiecţi reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95% pe un tipul de eșantion multi-stratificat, probabilistic. Metoda de culegere a datelor a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Sondajul de opinie desfăşurat în Statele Unite ale Americii a fost realizat de The Polling Company (www.pollingcompany.com) în perioada 19-22 octombrie 2018 pe un eşantion de 1050 subiecţi, reprezentativ pentru populaţia Statelor Unite ale Americii în vârstă de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Datele au fost culese pe baza unui chestionar aplicat telefonic, 70% dintre respondenţi fiind contactaţi pe telefoane fixe, iar 30% pe telefoane mobile.

Inscop Research - România şi The Polling Company – SUA au încheiat un parteneriat de colaborare prin intermediul căruia își oferă sprijin reciproc în efectuarea de studii sociologice atât în România și în alte țări din regiune, cât și în Statele Unite ale Americii. Totodată, cele două companii colaborează pentru dezvoltarea unui set de metodologii inovative dezvoltate în SUA care pot fi aplicate pe piața românească și regională.   

Studiul cuprinde trei secțiuni: prima conține întrebări similare aplicate atât în SUA cât și în România (I), a doua curpinde întrebări care au fost incluse exclusiv în sondajul aplicat în SUA (II) și cea de-a treia întrebări care au fost aplicate exclusiv în sondajul din România (III).

Secțiunea I – Întrebări similare aplicate în România şi SUA. Potrivit datelor culese, 19% dintre români consideră că direcția în care se îndreaptă România este bună, în timp ce 46% dintre americani au aceeași percepție în ceea ce privește țara lor.

Printre principalele probleme ale tării menționate de români se numără: inflația/costul vieții de zi cu zi (aleasă ca variantă de răspuns din cele trei posibile de către 69% dintre cei chestionați), situația economiei (59%) și costul energiei (53%). În viziunea respondenților din SUA principalele probleme cu care se confruntă țara lor sunt: accesul la servicii medicale (menționat de 38% dintre cei chestionați), imigrația (38%) și inflația/ costul vieții de zi cu zi (36%).

Instituția în care au cea mai multă încredere atât românii, cât americanii este Armata. Și Poliția beneficiază de un grad de încredere destul de ridicat în rândul celor două populații studiate. Încrederea în instituţii a fost măsurată pe o scală specială, cu acordarea de note de la 1 la 5 în care 1 înseamnă şi 5 foarte putină.

Pentru romani si americani este foarte important sa traiasca intr-un regim democratic, americanii raspunzand însă mai ferm in aceasta privinta. Pentru jumătate dintre români este foarte important să trăiască într-o țară guvernată în mod democratic. Puțin peste 10% au ales variantele de răspuns 1 și 2, ce corespund unei importanțe scăzute. Peste trei sferturi dintre americani consideră că este foarte important să trăiască într-o țară în care există un sistem de alegeri libere. Doar 2% au apeciat că acest lucru are o importanță scăzută.

70% din populația României este de părere că statul ar trebui să intervină mai mult în economie, în timp ce doar 30% din cea a SUA împărtășește această opinie.

46% dintre români, respectiv 40% dintre americani consideră că, în calitate de mare putere a lumii, SUA au o mare responsabilitate pentru soluționarea conflictelor globale. 

Cei mai mulți respondenți (peste 50% dintre români, respectiv puțin sub jumătate dintre americani – 47%) consideră că societatea în care trăiesc este profund nedreaptă și îi avantajează pe cei care au putere și nu respectă regulile.

Românii se declară credincioși (cred în Dumnezeu) într-o proporție mai mare decât americanii (92% versus 76%).Mai multe detalii despre studiu pot fi găsite accesînd link-ul https://www.inscop.ro/noiembrie-2018-valori-perceptii-si-reprezentari-ale-populatiei-in-romania-si-statele-unite-ale-americii/

Secțiunea a II-a. Întrebări aplicate doar în SUA. 67% dintre americani declară că au auzit despre România, 20% că nu au auzit, în timp ce 12% nu știu sau nu răspund. Bărbații, cei cu o vârstă mai ridicată și cei din zonele urbane declară mai des decât celelalte categorii (femei, tineri, cei din zone suburbane/rurale) că au auzit despre România. De asemenea, procente mai ridicate ale celor care au auzit despre România se înregistrează în rândul respondenților din regiunile Nord-Est și Vest ale SUA.  În topul informațiilor care ar putea cântări pentru îmbunătățierea părerii despre Romania se numără: faptul că soldații români lupta alături de cei americani în Afganistan (48% dintre respondenți au ales variantele 5 și 4 ale scalei, aferente unei importanțe ridicate), calitatea de membra a UE si NATO (46% au ales variantele 5 și 4 ale scalei), faptul că peste 70% dintre romani au o părere buna despre Statele Unite (44%) și lipsa unor relații apropiate cu Rusia (43%). Mai multe detalii despre studiu pot fi găsite accesând linkulhttps://www.inscop.ro/noiembrie-2018-valori-perceptii-si-reprezentari-ale-populatiei-in-romania-si-statele-unite-ale-americii/

Secțiunea a III-a. Întrebări aplicate doar în România. Românii au, într-o majoritate covârșitoare (79%), un sentiment mai degrabă pozitiv față de SUA. Doar 14% declară că sentimentele lor față de statul american sunt mai degrabă negative. Tinerii și locuitorii din urban tind să aibă o orientare pro-americană într-o măsură mai mare decât vârstnicii și locuitorii din rural. Locuitorii din regiunea de Vest a României au o orientare pro-americană mai puternică decât cei din celelalte regiuni ale țării.

Trei sferturi dintre români apreciază că prezenţa trupelor americane pe teritoriul României  este importantă și foarte importantă, în timp ce doar 18% consideră această prezență militară puțin sau deloc importantă.

Peste jumătate dintre români și-ar dori să se angajeze la o companie cu acționariat majoritar american.

Aproape 60% dintre respondenți consideră că țara noastră ar trebui să încerce să își facă vocea mai puternic auzită în plan internațional.

Fiind întrebați ce anume sărbătorim anul acesta prin ceea ce se numește „Centenarul României”, cumulat, peste 75% dintre cei intervievați au făcut referire, în răspunsul lor, în termeni mai mult sau mai puțin clari, la evenimentul Marii Unirii. Astfel, 34% au menționat că sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, 27% - Marea Unire, 12% - Unirea, 2% - crearea României Mari, 2% - Unirea României. Mai multe detalii despre studiu pot fi găsite accesând linkulhttps://www.inscop.ro/noiembrie-2018-valori-perceptii-si-reprezentari-ale-populatiei-in-romania-si-statele-unite-ale-americii/

Prezentarea grafica a cercetarilor sociologice poate fi descărcată accesând linkul https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2018/11/Descarca-prezentarea-grafica-Comparative-Report-Romania-SUA.pdf

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel