Aceasta este principala concluzie a unui sondaj european comandat de Consiliul European pentru Relații Externe și realizat de Datapraxis și YouGov în noiembrie și decembrie 2020, la care au participat peste 15.000 de persoane din 11 țări europene.
Sondajul a arătat că atitudinea majorității europenilor față de Statele Unite a suferit o schimbare semnificativă. Cele mai multe dintre statele membre cred în prezent că sistemul politic american este fragmentat, că China va fi mai puternică decât SUA în decurs de un deceniu și că europenii nu se mai pot baza pe SUA pentru a-i apăra.
Ca o primă consecință a pierderii încrederii, un număr mare de state consideră că europenii ar trebui să investească în propria apărare și să privească mai degrabă spre Germania ca la cel mai important partener extern. Acestea vor o abordare mai dură cu SUA în problemele economice, și preferă mai degrabă să rămână neutre într-un conflict între SUA și Rusia sau China, decât să se alinieze Washingtonului.
Treizeci și doi la sută dintre europenii intervievați consideră că, după alegerea președintelui lui Donald Trump în 2016, nu mai pot acorda încredere americanilor.
Germanii au fost cei mai neîncrezători față de americani, 53% dintre respondenți au declarat că nu s-ar mai baza pe SUA, cel puțin nu pe o Americă marcată de perioada Trump. Doar în Ungaria și Polonia sunt majoritare persoanele care nu sunt de acord cu această opinie, și care consideră că încrederea în SUA trebuie menținută.
Peste 60% dintre respondenții au mai declarat că sistemul politic american este „complet” sau „oarecum” disfuncțional, procentul fiind semnificativ influențat de cei 80% dintre britanici, 71% dintre germani și 66% dintre francezi care considerâ că sistemul politic american are probleme.
În ceea ce privește Europa însăși, există un contrast între stările de spirit ale regiunilor europene. În sudul Europei, majoritatea populației susține că sistemul politic al UE este deficitar. În schimb, majoritatea respondenților din nordul Europei (Danemarca, Suedia, Germania și Olanda) și din centrul Europei (Polonia și Ungaria) consideră că sistemul UE funcționează bine.
Atitudinile cetățenilor față de sistemul politic al UE par să se coreleze adesea cu opiniile lor asupra sistemului din propria țară. În nordul Europei, majoritatea locuitorilor sunt convinși că sistemul lor politic național funcționează, și, pentru mulți respondenți, acest lucru se corelează cu credința în succesul UE.
În schimb, majoritatea locuitorilor din Spania, Italia și Franța consideră atât propriul lor sistem politic, cât și cel al UE ca fiind disfuncționale.
Polonia, Portugalia și Ungaria sunt excepții de la regulă: majoritatea cetățenilor din aceste țări cred că sistemul lor politic național este disfuncțional, dar par să vadă Bruxelles-ul ca pe o salvare.
România nu a făcut parte din rândul statelor în care s-a defășurat sondajul
România nu a făcut parte din rândul statelor în care s-a desfășurat sondajul, însă, cel mai probabil, opiniile cetățenilor români sunt foarte apropiate de cele ale polonezilor atât în ceea ce privește Europa, cât și Statele Unite.
Întrucât sondajul a fost efectuat la sfârșitul anului trecut, după desfășurarea alegerilor din SUA, acesta nu a fost influențat de evenimentele petrecute pe 6 ianuarie la Washington. Foarte probabil, după acestea, rezultatele ar fi evidențiat o și mai mare lipsă de încredere în SUA a principalelor puteri europene.
Deși unul dintre autorii raportului în care sunt analizate datele sondajului este Mark Leonard, cofondator și director al Consiliului European pentru Relații Externe, organizația precizează că responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul său revine autorilor individuali.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News