Portalul de propagandă pro-Kremlin Vzglyad trece în revistă opinia unor experți chinezi și ruși cu privire la desfășurarea așa-zisei operațiuni militare speciale, la un an de la invadarea brutală a Ucrainei de către trupele ruse.
Sursa citată precizează că în mare parte obiectivul anunțat pe 24 februarie 2022 de demilitarizare a Ucrainei a fost atins, în contextul în care forțele armate ale Ucrainei au o dependență de 100% de ajutorul militar occidental, cu precădere ajutorul militar al SUA, fără de care Ucraina nu ar putea rezista în fața armatei ruse.
Propaganda rusă pleacă de la o situație reală, anume faptul că Ucriana nu ar putea rezista fără ajutor occidental, dar nu precizează însă că așa-zisa demilitarizare începută a militarizat și mai mult Ucraina cu armamet occidental, ucrainenii demonstrând în ceea ce privește utilizarea și interoperabilitatea armamentului occidental, că sunt, de facto, un membru al alianței.
Experții citați atrag în acest sens atenția că deși demilitarizarea Ucrainei „e un obiectiv îndeplinit” cel puțin parțial, nu anexarea de noi teritorii ar trebui să fie principalul obiectiv pe termen lung, ci distrugerea capacității forțelor armate ucrainene de a se mai organiza.
Alexander Perendzhiev, membru al consiliului de experți al „Ofițerii Rusiei”, e de părere că deși Rusia a distrus infrastructura militară a Ucrainei, NATO găsește în continuare căi pentru a construi logistica și infrastructura în așa fel încă să alimenteze sprijinul acordat Ucrainei. El spune că deciziile importante în război se iau de fapt la Ramstein în Germania (n.r. - baza americană unde aliații se întâlnesc periodic pentru a discuta sprijinul acordat Ucrainei) și fără sprijinul militar aliat Ucraina nu ar putea rezista mai mult de 30 de zile în fața Armatei ruse.
„Acest lucru înseamn că oprirea livrărilor de armament occidental și ruperea Ucrainei de aliați e un criteriu esențial pentru atingerea obiectivului operațiunii militare speciale (n.r. - invadarea Ucrainei). În orice caz va trebui să rezolvăm această problemă prin toate mijloacele disponibile pe care le avem”, precizează expertul rus.
Sprijin logistic și umanitar acordat de Uniunea Europeană Ucrainei, în fața invaziei ruse de pe 24 februarie 2022. Foto: Consiliul European
Tehnică modernă pentru Ucraina: Tancuri Abrams și Leopard 2
În fața invaziei ruse, pentru a ajuta Ucraina să reziste presiunii de pe front, Occidentul a luat la începutul acestui an o decizie istorică ce părea irealizabilă anul trecut: Va transfera tancuri occidentale Ucrainei.
Kievul solicită mai mult, insistă și pentru avioane de luptă, dar și rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS pentru a putea lovi forțele ruse în adâncime, mult în spatele liniei frontului.
Primii care au spart gheața au fost britanicii cu tancurile Challenger 2. Ulterior, Berlinul a dat undă verde pentru Leopard iar mai apoi SUA cu Abrams.
SUA au confirmat că intenționează să furnizeze Ucrainei o versiune modernizată a tancului Abrams M1A2, deci nu o versiunea veche M1A1 pe care U.S. Army o are acum disponibilă în depozite. Producția celor 31 de tancuri care vor fi donate Ucrainei a început, fapt semnalat și de DefenseRomania într-un material la finalul săptămânii trecute.
Dar pe lângă tancuri, Ucraina va primi și vehicule de luptă Bradley. Forțelor armate ucrainene li se vor oferi vehicule de luptă pentru infanterie M2 Bradley în versiunea M2A2.
În ceea ce privește tancurile Leopard, ele vor fi donate de Germania și aliații care le dețin atât în versiunea Leopard 2 modernizată, cât și în cea veche Leopard 1. Primele tancuri Leopard 2 ar trebui să ajungă pe front în luna martie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News