Soluția Marocului pentru Sahara Occidentală: Drone cât mai multe și performante

S.I. Catalin , Nicolae Iordan |
Data publicării:

Potrivit mass-media arabe, Marocul a încheiat un acord cu China pentru a achiziționa în regim de urgență drone "Wing Long 2", ca parte a îmbunătățirii capacităților Forțelor Aeriene Regale marocane. Marocul operează, în prezent, un număr necunoscut de drone chineze "Wing Long 1" primite din Emiratele Arabe Unite și deține, de asemenea, diverse drone din diferite surse.

Cotidianul arab "Al Ayam 24" a relatat, pe 7 mai, că Marocul a început să achiziționeze sisteme tehnologice moderne pe care le-ar utiliza la operarea dronelor turcești "Bayraktar TB2" care vor consolida puterea aeriană a Forțelor Armate Regale. După negocierile care au început în 2019, Turcia a convenit să livreze Marocului 13 drone "Bayraktar TB2".

"Al Ayam 24" a menționat că Marocul a semnat un contract cu compania canadiană "L3 HARRIS" pentru a-i furniza sisteme electro-optice “Wescam MX-15” pentru a le utiliza pe dronele "Bayraktar", în pofida interdicției cu privire la acest sistem impuse Turciei de către Canada.

Pagina neoficială denumită "Forțele Armate Regale Marocane", a precizat că “MX-15” este considerat unul dintre cele mai bune sisteme electro-optice din lume din clasa sa, putând asigura monitorizarea și controlul țintelor la zeci de kilometri distanță cu rezolutie de înaltă calitate.

Acordul marocano-turc și înțelegerea cu "L3 Harris" au fost precedate de un alt contract semnat de Forțele Armate Regale cu o companie ucraineană prin care acestea au obținut un sistem avansat de apărare pentru contracararea dronelor. Înțelegerea a avut loc în același an în care au început negocierile cu partea turcă pentru achiziționarea celor 13 drone "Bayraktar TB2".

Sistemul de apărare antiaeriană “Bukovel AD”, produs de compania ucraineană "Proximus", a fost prezentat la nivelul anului 2019 ca având o performanță ridicată în detectarea dronelor la o distanță de până la 15 km, blocarea canalelor de comunicații GPS/GLONASS și generarea unor semnale false pentru influențarea gestionării zborului dronei.

Comentariul autorului: Marocul continuă să se confrunte cu o serie de probleme de securitate locală marcate în special de evenimentele din Sahara Occidentală, precum eliberarea trecerii Guerguerat (Guergarat) în noiembrie anul trecut, întoarcerea Frontului separatist Polisario și continuarea provocărilor militare de-a lungul zidului de separare.

În principal Marocul încearcă să își dezvolte capabilitatea reprezentată de dronele de cercetare și atac pentru a contracara mișcările forțelor Polisario. Zona fiind una extinsă cu o nevoie permanentă de monitorizare, utilizarea UAV-urilor reprezintă cea mai potrivită opțiune pentru Maroc. Până în prezent dronele marocane au reușit să asigure așa-numitul proces de achiziție a țintelor pe zone importante din deșert, în urmă cu aproximativ o lună executând chiar o lovitură aeriană care l-a eliminat pe Dah Al-Bendir, un important lider militar al Frontului Polisario.

Conflictul în această zonă a escaladat după retragerea Spaniei din Sahara spaniolă, în baza Acordurilor de la Madrid. Începând din 1975, Frontul Polisario, susținut de Algeria, a început un război de lungă durată pentru independență, purtat împotriva Mauritaniei și Marocului. În 1976, Frontul Polisario a declarat înființarea Republicii Arabe Democrate Sahrawi, care nu a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite și care se bucură de o recunoaștere limitată din partea unor state cu diferite interese în regiune sau în problematica separatismului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel