Soluția celor două state? Israelul spune că azi un stat palestinian ar însemna baze iraniene militare în coasta Israelului, lucru inacceptabil

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Fâșia Gaza, Israel și Cisiordania / harta bbc.com
Fâșia Gaza, Israel și Cisiordania / harta bbc.com

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a afirmat vineri că formarea unui stat palestinian nu este posibilă, deoarece acest lucru ar conduce la apariția unei "baze iraniene" atât în Fâșia Gaza, cât și în teritoriile palestiniene din Cisiordania, informează Agerpres și EFE.

"Iranul și Hamas au preluat controlul asupra chestiunii palestiniene. Un stat palestinian ar echivala cu o bază iraniană în Gaza, Iudeea și Samaria (denumirea biblică și istorică a Cisiordaniei - n.r.)", a scris Katz într-un mesaj pe X.

Ministrul a adăugat că situații similare s-au produs deja în Liban, Yemen, Siria și Irak și că un astfel de scenariu "ar pune în pericol centre de populație, rute de zbor și de navigație, precum și centre economice ale Israelului".

"Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple", a subliniat Katz.

Israelul duce în prezent un război pe șapte fronturi, controlate de grupuri armate afiliate Iranului, finanțate și antrenate de regimul de la Teheran, situație ce reprezintă pentru Israel o amenințare existențială.

Aceste lupte sunt îndreptate în principal împotriva organizațiilor Hamas și Jihadul Islamic Palestinian în Fâșia Gaza și Cisiordania, precum și împotriva Hezbollahului în Liban, la granițele Israelului. Israelul se confruntă, de asemenea, cu rebelii houthi din Yemen, cu Rezistența Islamică din Irak, cu milițiile pro-iraniene din Siria și chiar cu Iranul însuși, care luna trecută a amenințat că va lansa un atac direct împotriva Israelului, după uciderea unui lider politic al Hamas la Teheran.

Israelul se află în stare de alertă maximă încă de la sfârșitul lunii iulie, după ce Iranul și Hezbollah au promis răzbunare pentru eliminarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran și a unui important lider militar șiit, Fuad Shukr, la Beirut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel