Declarația a fost făcută la aproape o săptămână după un apel similar, care a provocat agitație în rândul statelor membre ale Alianței, dar care între timp a fost acceptat de o parte dintre acestea, conform Agerpres, care citează agențiile AFP și EFE.
"Cred că a sosit momentul să reconsiderăm unele restricții pentru a le permite ucrainenilor să se apere cu adevărat," a afirmat Stoltenberg la Praga, înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor de externe din statele NATO. El a subliniat importanța acestei măsuri în contextul recentelor progrese ale trupelor ruse, care au deschis un nou front în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei.
Mai multe state membre ale NATO, inclusiv Regatul Unit, Franța, Polonia, Republica Cehă, Olanda, Estonia, Letonia, Danemarca și Norvegia, au anunțat deja oficial că acceptă cererea lui Stoltenberg. Cu toate acestea, unele țări rămân reticente, temându-se de un conflict direct cu Rusia. SUA și Germania, principalele furnizoare de ajutor militar pentru Ucraina, nu au dat încă permisiunea pentru atacarea teritoriului rus cu armele furnizate.
În replică, Kremlinul a acuzat NATO de provocarea Ucrainei să prelungească războiul. Președintele rus Vladimir Putin a amenințat marți țările europene membre ale NATO cu "consecințe grave" dacă vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca teritoriul rus.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News