Publicitate
Deși în general media din România a prezentat actualizarea soldei de grad ca fiind o măsură suplimentară de sprijin financiar pentru militari, trebuie spus că realitatea este cu totul alta. Potrivit Legii 153/2017, cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut se actualizează proporţional cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prin hotărâre a Guvernului.
Altfel spus, de fiecare dată când salariul de bază minim brut pe țară a crescut - ceea ce s-a întâmplat de 15 ori din 2010 - Guvernul ar fi trebuit să emită câte o HG prin care să raporteze solda de grad la noua valoare a acestuia. Însă acest lucru nu s-a întâmplat decât o singură dată în peste 12 ani de zile, iar solda de grad a fost menținută în toți acești ani la o valoare sub jumătate din cea pe care ar fi trebuit să o aibă.
Mult mai corect ar fi ca actualizarea soldei de grad să fie privită ca o acțiune firească a Guvernului, în rând cu normalitatea lucrurilor, care să nu fie legată de asumări politice partinice și chiar să treacă neobservată mass-mediei superficiale și dornice să arate cu degetul către militari. Asta cu atât mai mult cu cât statul “a economisit” jumătate din solda de grad a militarilor timp de peste un deceniu.
Cei mai mulți militari, cei din cadrul MApN, nu au posibilitatea să își apere drepturile. În lipsa acceptării de către statul român a funcționării unui sindicat al cadrelor militare în activitate, drepturile militarilor, inclusiv ale celor activi, sunt în general apărate de asociațiile cadrelor militare în rezervă sau retragere. Însăși prezenta actualizare a soldei de grad este un rezultat al presiunilor continue puse pe Guvern de structurile asociative ale pensionarilor militari.
Gradul pensionarului militar are o valoare de trei ori mai mică decât cea a militarului activ
În mod paradoxal, însă, tocmai pensionarii militari, cei care luptă pentru smulgerea drepturilor militarilor din mrejele calculelor politice, nu pot beneficia de această actualizare pe deplin cuvenită.
Asta pentru că, în prezent, pensiile militarilor nu mai pot fi majorate, actualizate sau compensate, singura formă de “creștere” a acestora fiind indexarea cu rata anuală a inflației, și aceasta decalată cu un an și acordată conjunctural.
Ca scurt istoric, Statutul cadrelor militare, stabilit prin Legea nr. 80/1995, prevedea alinierea soldelor de grad între militarii activi și cei în rezervă sau retragere (vezi Art.11, al.2), așa cum a fost întotdeauna în Armata Română. Însă, în 2010, într-o perioadă în care statul de drept a cunoscut un adevărat recul în România, Art. 11 din Statut a fost abrogat prin Legea 263/2010 (vezi Art.196 lit.r).
Înțelegând lipsa de logică în acordarea diferențiată a soldei de grad între militarii activi și cei rezerviști, în condițiile în care gradul este considerat un drept al titularului şi o recunoaştere în plan social, Legea privind pensiile militare de stat, Legea 223/2015 (vezi Art. 60, al.1) a reintrodus actualizarea componentei soldă de grad din baza de calcul a pensiei militare simultan cu actualizarea efectuată la personalul militar în activitate. Mai mult, legea prevedea inclusiv actualizarea similară a componentei soldă de funcție.
Ulterior, însă, Art. 60 din Legea 223/2015 a fost modificat, și s-a evitat referirea la actualizarea pensiei militare de stat, în două rânduri, prin OUG 59/2017 (vezi Art.VII, al.3) și OUG 114/2018 (vezi Art.84 al.2).
Astfel că, în prezent, cuantumul pensiilor militare de stat nu mai poate fi actualizat prin alinierea la soldele de funcție sau de grad ale militarilor activi și nu mai poate fi majorat cu jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, ci doar se indexează cu rata medie anuală a inflaţiei din urmă cu doi ani. Trebuie spus că chiar și asupra acestei indexări Guvernul aruncă umbre de incertitudine, existând ani, precum 2021, în care pur și simplu indexarea cu rata inflației nu s-a acordat pensionarilor militari.
Pensionarii, victime ale temerilor MApN că raportul soldă/pensie încurajează trecerile în rezervă
Pensionari militari
Recent, într-un răspuns oficial primit de la Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului din cadrul MApN, Eduard Bachide, se precizează că ministerul are o preocupare extrem de serioasă pentru a menține raportul dintre soldele lunare ale militarilor și pensiile militară ale acestora la un nivel care să descurajeze trecerile în rezervă. Mai mult, se precizează că toate ordonanțele de guvern care amendează Legea 223/215 au fost agreate de MApN tocmai din această perspectivă.
Este probabil lipsit de sens să explicăm că singura soluție corectă atât matematic, cât și juridic, prin care raportul soldă/pensie poate să fie menținut este să se umble simultan atât la numitorul, cât și la numărătorul raportului, respectiv prin acordarea unor solde decente militarilor activi simultan cu respectarea tuturor drepturilor de pensie pentru cei trecuți în rezervă sau aflați în retragere. Altfel, este foarte posibil ca ministerul să nu mai aibă cui acorda pensii, dar nici solde.
Militarii sunt prin definiție persoane organizate, care au dezvoltat un adevărat cult față de normă și regulă. Planificarea și deținerea controlului reprezintă o a doua natură a acestora, iar pentru a putea fi eficienți au nevoie de predictibilitate în carieră și în viață. După o perioadă neagră, de haos legislativ, anul acesta se așteaptă de la Parlament elaborarea a două noi legi esențiale, una privind statutul cadrelor militare, iar cealaltă privind pensiile militare de stat. Evident că militarii așteaptă ca acestea să fie clare și corecte, să înlăture inechitățile acumulate, dar și să asigure integral drepturile cuvenite militarilor. Nu în ultimul rând, se așteaptă ca legile să fie lăsate să funcționeze de către guvernele care vor veni, fără a mai fi modificate conjunctural și cu atât mai puțin în scop electoral.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News