Slovenia intenționează să achiziționeze noi sisteme de artilerie, sisteme de apărare antiaeriană.
În acest sens, pe 12 iulie, miniștrii apărării din Slovenia și Franța au semnat o Scrisoare de intenție conform căreia Slovenia va participa la achiziția comună europeană de tehnică militară. Achiziția acestor sisteme de arme se va face în aceleași condiții ca și pentru alte țări care se alătură acestei inițiative.
Este vorba despre obuzierele autopropulsate pe roți Caesar de 155 mm - produse de concernul franco-german KNDS - și sistemul de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune Mistral, produs de grupul MBDA.
Semnarea Scrisorii de intenție reprezintă condiția de bază pentru depunerea unei cereri de finanțare europeană pentru construirea de capabilități militare comune.
O parte din finanțare vine de UE, întrucât Ljubljana își propune să asigure fonduri de la Uniunea Europeană pentru a finanța „construirea capacităților militare comune” împreună cu alte state membre.
Sistemul Mistral - în cea mai recentă versiune, Mistral 3 - oferă precizie avansată de țintire, rază extinsă și rezistență sporită la contramăsuri.
De asemenea, Slovenia va cumpăra sistemul german de apărare aeriană cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM, pentru 147 de milioane de euro. Contractul pentru această achiziție a fost deja semnat, relatează media slovenă.
Slovenia va cumpăra și blindate Patria AMV XP. Pe 10 iulie, prim-ministrul sloven Robert Golob a anunțat că Slovenia vrea și vehicule blindate Patria AMV XP din Finlanda. „Potrivit premierului, contractul ar putea fi finalizat până la sfârșitul acestui an”. Potrivit publicației slovene”24U”, citată de DefenseNews, Ljubljana intenționează să achiziționeze 106 vehicule pentru aproximativ 695 de milioane de euro.
Achiziția în comun de sisteme antiaeriene cu rază scurtă Mistral 3. O variantă și pentru România
Sistem Mistral VSHORAD / Armée française
În luna iunie a acestui an, cinci state europene (Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria) au semnat un acord-cadru de cooperare pentru achiziția în comun a sistemului de apărare aeriană de la sol Mistral 3. O parte din achiziție beneficiază de finanțare europeană prin programul EDIRPA de consolidare a industriei europene de apărare.
România are ușa deschisă pentru achiziția în comun de sisteme Mistral 3, precizează oficialii MBDA, țara noastră având posibilitatea să se alăture achiziției comune europene de sisteme Mistral 3.
De altfel, DefenseRomania a anunțat încă de anul trecut că, în paralel cu licitația pentru atribuirea contractului SHORAD/VSHORAD, există discuții între MApN și guvernul francez privind achiziția de sisteme Mistral 3 prin participarea României la programul european EDIRPA.
Amintim că MApN are deja în derulare o licitație pentru sisteme de apărare pe distanță scurtă și foarte scurtă. Programul vizează achiziţia a 18 sisteme, cu un cost estimativ de aproape 2 miliarde de euro.
Unul din principalii concurenți este grupul european MBDA care vine cu soluția tip Mistral 3 (pentru apărare aeriană pe distanțe foarte scurte - VSHORAD), dublat de sistemul VL MICA (cu rază scurtă de acțiune SHORAD).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News