Slovenia ar dona Ucrainei tancuri M-84, dar cere Germaniei Leopard 2. Ar putea România negocia TR-85 „Bizonul”?

Mai multe state membre NATO au oferit ajutor militar Ucrainei, inclusiv tehnică militară grea, tancuri și blindate de luptă, pentru a reuși să țină piept invaziei ruse. Pe listă se află și Slovenia. Fostul stat iugoslav oferă Ucrainei tancuri M-84, dar „negociază” și cere la schimb Leopard 2 din Germania.

Încă de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, Germania a avut o poziție mai reticentă cu privire la ajutorul militar transmis Ucrainei, fiind deseori criticată pentru acest lucru. 

Statele cele mai active în ceea ce privește transferul de tehnică militară pentru a ajuta Ucraina să reziste în fața invaziei brutale și neprovocate a agresorului rus sunt cele din centrul și estul Europei, cu precădere Polonia și statele baltice. În vest, Franța și mai ales Marea Britanie se implică și ele activ.

În acest context, Berlinul a cărui politică cu privire la înarmare și transfer de tehnică militară reprezintă un subiect extrem de sensibil după cel de-al Doilea Război Mondial, schimbă strategia și permite predarea către Ucraina a echipamentului militar sovietic aliat, oferind în schimb echipamente germane.

 

Slovenia donează Ucrainei tancurile M-84, dar cere Germaniei tancuri Leopard 2

 

Publicația Der Spiegel scrie că Slovenia va transfera Ucrainei o mare parte din tancurile sale M-84. M-84 este versiunea iugoslavă a T-72. Bazat pe șasiul tancului sovietic, M-84 a fost produs între 1979 și 1983. La căderea Iugoslaviei, scrie Opex 360, Slovenia a „moștenit” aproximativ 50 de tancuri. Azi mai au în serviciu aproximativ 20. 

Pentru a preda tancurile M-84 Ucrainei, Slovenia a solicitat Germaniei tancuri Leopard 2, dar și transportoare blindate Boxer și vehicule de luptă a infanteriei de tip Puma.

Germania se pare însă că oferă Sloveniei doar vehicule de luptă ale infanteriei de tip Marder, acestea aflându-se într-un program de înlocuire cu Puma.

 

Un scenariu ipotetic: România să negocieze și ea TR-85M1 Bizonul

 

2. Foto: TR-8... (tr_85m1_bizonul_37297800.jpg)

Foto: TR-85M1, Forțele Terestre Române

România deține și ea tancuri. Sigur, exceptând T-55, care este uzat și depășit nu doar moral, TR-85M1 Bizonul rămâne cel mai important tanc din dotarea Armatei noastre.

Depășit și el, cu minusuri mai ales la sistemul de armament, Bizonul ar putea fi totuși singura variantă în cazul în care, ipotetic, România ar decide donarea de tehnică militară grea către Ucraina.

De semnalat că țara noastră nu a făcut prea mare „gălăgie” în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei, în pofida faptului că acesta a existat. Elocventă e declarația lui Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, care, prezent vineri la București, a salutat ajutorul militar și nu numai pe care România îl acordă Ucrainei, fără să comenteze mai mult. Kuleba s-a rezumat să sublinieze „strategia inteligentă a României”.

Dacă ar putea sau nu România să urmeze exemplul Sloveniei și să „negocieze” TR-85 Bizonul, rămâne un scenariu pur speculativ. Cert e că în contextul în care ne axăm pe UAV-uri și altă tehnică militară, tancurile au trecut pe plan secund. Chiar și așa, un program amplu care să vizeze tancurile, va fi demarat mai devreme sau mai târziu.

 

Despre TR-85M1 Bizonul 

 

Tancul TR-85M1, tanc de luptă fabricat în România, este bazat pe șasiul tancului TR-77-580, succesorul tancului T-55. 

Programul de modernizare a TR-85M1 ”Bizonul” a fost inițiat în 1994 cu obiectivul de a asigura interoperabilitatea cu tehnologia NATO.

Dotat cu un foarte puternic motor pe motorina, tancul românesc dezvoltă o viteza maximă pe șosea de 60 km/h iar pe un teren uscat fără denivelări de 40 km/h. Panta maximă de urcare este de 32 grade putând traversa șanțuri cu o lățime de 2,8 m și ziduri de 1 m. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lățime maximă de 700 m și o adâncime de 5 m.

Ca armament, Tancul TR 85-M1 "Bizonul" este dotat cu un tun cal. 100mm, semiautomat mecanic cu țeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de 14600 m.

De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, cal. 12,7 mm, cu o bătaie maximă de 2000 m, și cal. 7,62 mm cu o bătaie maximă de 3000 m.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel