Inițiativa European Sky Shield (ESSI) este un efort de colaborare între națiunile europene pentru a stabili un sistem integrat de apărare aeriană la sol, inclusiv capabilități antibalistice. Condusă de Germania, ESSI urmărește să creeze un sistem european robust de apărare antiaeriană și antirachetă prin achiziții comune și cooperare între țările participante.
ESSI este un proiect care vizează stabilirea și consolidarea apărării antiaeriene integrate la nivel european, inițiat de Germania în august 2022. Obiectivele ESSI sunt de a îmbunătăți interoperabilitatea națiunilor cu NATO și de a crea sinergii prin achiziții comune. Până în prezent, 19 state europene și-au declarat intenția de a se alătura proiectului, inclusiv Austria și Elveția, pe lângă cele 17 țări NATO. Alte țări și-au exprimat interesul.
După Germania, Estonia și Letonia, Slovenia este cea de-a patra națiune din cadrul proiectului ESSI care a semnat un contract cu Diehl Defence privind sistemele IRIS-T SLM.
Prin această achiziție, Slovenia își consolidează apărarea aeriană a țării sale, iar pentru prima dată deține sisteme cu rază medie de acțiune. Se are în vedere achiziționarea de sisteme suplimentare. În cadrul gamei de produse Diehl Defence, IRIS-T SLM este conceput pentru contracararea amenințărilor reprezentate de avioane, elicoptere, rachete de croazieră și drone inamice aflate la o distanță de până la 40 km și la o altitudine de până la 20 km. O unitate de foc IRIS-T SLM este formată din componentele lansator de rachete, radar și centru de comandă si control tactic.
Sistemul se caracterizează prin mobilitatea tactică ridicată, prin modul de utilizare a lansatoarelor de rachete și prin angajarea de ținte multiple. Sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM convinge prin performanțele sale excelente obținute în utilizarea practică pe teritoriul Ucrainei. Potrivit Kievului, sistemul a atins o rată de lovire foarte mare chiar și în timpul atacurilor în valuri, având mai mult de 12 ținte interceptate. În plus, IRIS-T SLM reprezintă nucleul noului "Sistem de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune" (NNbS) și este completat cu capabilități cu rază scurtă de acțiune în cadrul NNbS.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News