Câte F-16 Block 70 Viper țintește industria americană să construiască pe an. Un pilot slovac e impresionat: Viper se aseamănă cu F-35, radarul e aproape identic

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-16D în producție la uzina Lockheed Martin din Greenville / Lockheed Martin, via twz
Un F-16D în producție la uzina Lockheed Martin din Greenville / Lockheed Martin, via twz

Luni seara, primele două avioane F-16 Block 70 au aterizat la baza aeriană Kuchyna din vestul Slovaciei. Bratislava a comandat  14 F-16 pentru 1,6 miliarde de dolari, livrarea tuturor aeronavelor fiind așteptată să se finalizeze până în 2025.

Primele două avioane multirol F-16 Block 70, variantă care este cunoscută neoficial ca ”Viper”, au zburat luni peste Oceanul Atlantic, însoțite de un avion de realimentare în zbor. Din cauza reglementărilor internaționale, F-urile 16 au fost pilotate de americani, având însemne temporare americane.

Aeronavele au ajuns luni seara la baza Kuchyna, unde vor fi staționate temporar, deoarece aeroportul Sliaci din centrul Slovaciei este în curs de renovare.

Comandantul escadrilei F-16 slovace, lt. col. Peter Gregor, a dat câteva detalii despre capabilitățile aeronavelor F-16 ale Slovaciei. 

„Este o aeronavă complet diferită din punct de vedere conceptual, oferă capacități complet diferite pe care MiG-29 nu a fost capabil să le ofere. Aeronava F-16 oferă tehnologie de ultimă oră, de la radar la sistem de autoapărare și noi sisteme de arme”, a spus Lt. Col. Gregor. „Radarul F-16 Block 70 este aproape identic cu cel existent pe aeronavele F-35”, a adăugat pilotul, citat de Dennikn.

Este foarte posibil ca cele două aeronave să fie urmate, cât de curând, de încă trei avioane F-16, de vreme ce TheWarZone scria zilele trecute, că fabrica Greenville a livrat deja un număr de 11 aeronave F-16 (5 construite pentru Slovacia și 6 pentru Bahrain).

 

 Câte F-16 sunt produse anual

Slovacia a devenit prima țară europeană care are cea mai recentă versiune a Fighting Falcon - F-16 Block 70, iar pe lista clienților se mai află Bahrain, Bulgaria, Iordania și Taiwan.

Odată cu programul F-35, fabrica Lockheed Martin din Fort Worth a renunțat să mai producă și unități F-16. În perioada 1973-2017, uzina din Texas a produs aproximativ 3.620 de F-16.

La câțiva ani de la ultimul F-16 Fighting Falcon produs la uzina din Fort Worth, o nouă linie de asamblare este acum centrul efortului de producție a F-16: Fabrica de la Aeroportul Donaldson, Greenville. Aici, compania construiește noile variante ale avionului de luptă F-16, Block 70/72.

Fabrica din Greenville are o țintă de producție de 48 de F-16 pe an, dezvăluie Caleb Hendrick, director de producție F-16 al Lockheed Martin.

”Am lucrat la multe programe, inclusiv F-22 Raptor, C-130 Hercules și F-35 și vă pot spune că nu am văzut niciodată concentrarea atât de intensă care este în acest moment cu F-16. un program pe care îl credeam aproape de final, dar pentru care acum intensificăm producția. Dorim să construim patru F-16 pe lună”, declară Caleb Hendrick, într-un interviu pentru TheWarZone.

Registrul de comenzi pentru F-16 este impresionant, cu 140 de avioane de vânătoare aflate în prezent pe contract: Bahrain (16 aeronave), Bulgaria (opt), Iordania (12), Slovacia (14) și Taiwan (66).

Primul avion F-16 Block 70 pentru Bahrain a durat 3,5 ani, dar acum procesul de fabricație a fost redus acum la 11-12 luni, potrivit lui Hendrick. Programul F-16 include 470 de furnizori activi, 28 la nivel internațional în 12 țări, iar componentele majore sunt produse în opt țări.

Varianta Block 70/72 construită în Greenville încorporează o serie de caracteristici din varianta îmbunătățită F-16V, inclusiv un radar AESA ”AN/APG-83”, de la Northrop Grumman. F-16V dispune, de asemenea, de un nou ecran multifuncțional. Blocck 70/72 se bazează mult pe F-16V, dar are o structură nouă, care oferă o durată de viață crescută de la 8.000 la 12.000 de ore.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel