Slovacia va preda Ucrainei 8 tunuri autopropulsate Zuzana 2. Alte șase obuziere vor fi livrate în 2025

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă - Obuziere autopropulsate Zuzana 2, transferate în Letonia pentru exerciții militare, în 2021 / Ministerul slovac al apărării, facebook
Imagine ilustrativă - Obuziere autopropulsate Zuzana 2, transferate în Letonia pentru exerciții militare, în 2021 / Ministerul slovac al apărării, facebook

Ministerul slovac al Apărării a anunțat, pe 20.07.2024, că, până la sfârșitul acestui an, Ucraina va prelua alte opt tunuri autopropulsate Zuzana 2, produse în cadrul comenzii finanțate de Norvegia, Danemarca și Germania.

“Până în prezent, au fost livrate Forțelor Armate ale Ucrainei două tunuri autopropulsate Zuzana 2, iar alte opt unități vor fi predate până la sfârșitul anului. Restul de șase tunuri autopropulsate vor fi furnizate în anul 2025”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția TASR.

Armata ucraineană întrebuințează deja opt tunuri autopropulsate Zuzana 2, care au fost achiziționate din Slovacia în baza unui contract comercial.

Tunurile sunt produse de societatea slovacă Konštrukta - Defence.

Comentariul autorului: Producătorul tunurilor autopropulsate Zuzana 2 îndeplinește o comandă privind furnizarea către Ucraina a 16 unități de tehnică de acest tip, în baza unui contract finanțat în comun de Norvegia, Danemarca și Germania, cu peste 90 de milioane de euro.

Primele două tunuri Zuzana 2 au fost predate părții ucrainene, pe 01.08.2023, la Dubnica nad Váhom.

Anterior, în luna iunie 2022, între Slovacia și Ucraina a fost încheiat un contract commercial privind livrarea unei baterii formate din opt tunuri autopropulsate Zuzana 2. Primele patru unități au fost predate în luna august 2022, iar următoarele patru în ianuarie 2023.

Tunurile de producție slovacă au calibrul de 155 de milimetri, folosit de artileria din statele membre NATO.

Zuzana 2 reprezintă o versiune îmbunătățită a tunurilor autopropulsate Zuzana. Acestea sunt amplasate pe un șasiu pe roți 8x8 și sunt dotate cu un sistem automatizat de încărcare și conducere a focului. Zuzana 2 poate lansa șase proiectile pe minut asupra unor ținte aflate la distanțe de până la 40 de kilometri.

Deși armata ucraineană dispune de tunuri autopropulsate Zuzana 2 de aproape doi ani, deocamdată nu există informații despre întrebuințarea lor. Nici partea rusă nu a anunțat până în prezent distrugerea unui tun de producție slovacă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel