F-16 se „mută” în Europa de Est. În România e singurul centru de pregătire, iar întreținerea pentru F-16 în cea mai modernă versiune va fi găzduită de Slovacia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Block 70 viper slovac. Photo source: Lockheed Martin
F-16 Block 70 viper slovac. Photo source: Lockheed Martin

Cooperarea industrială în domeniul apărării aeriene europene a făcut un nou pas înainte odată cu semnarea unui acord strategic între compania norvegiană Kongsberg Aviation Maintenance Services și compania slovacă de apărare Letecke opravovne Trencín (LOTN).

Acordul vizează stabilirea unei facilități regionale de întreținere, reparare și revizie pentru avioanele de luptă F-16 in Slovacia. Această inițiativă vine pe fondul eforturilor de consolidare a capacităților logistice în cadrul NATO și al forțelor aliate, în special pe măsură ce mai multe țări europene își modernizează flotele cu varianta F-16 Block 70.

Acordul oficializează obiectivul comun al celor două companii de a oferi asistență tehnică avansată operatorilor atât ai variantelor F-16 vechi, cât și ai celor moderne.

 

Slovacia vrea să găzduiască un centru de întreținere pentru F-16 Block 70 Viper, cea mai modernă versiune a F-ului american

 

Centrul MRO care urmează să fie construit va avea o locație strategică în Europa Centrală. Obiectivul este de a crea o platformă de întreținere fiabilă și complet operațională pentru programul F-16, în special în contextul livrărilor recente de aeronave Block 70 către Forțele Aeriene Slovace.

Juraj Laus, CEO al LOTN, a subliniat că inițiativa decurge direct din implicarea companiei în întreținerea flotei F-16 Block 70 a Forțelor Aeriene Slovace. Acesta a menționat că parteneriatul cu Kongsberg reprezintă o oportunitate majoră de extindere a portofoliului de servicii al LOTN, de care vor beneficia nu numai Slovacia, ci și alți operatori NATO și aliați.

Având o experiență îndelungată în sprijinirea platformelor de aviație militară, LOTN își propune să își consolideze poziția în sectorul european al întreținerii aeronavelor prin acest acord.

Kongsberg Aviation Maintenance Services contribuie cu o experiență de peste patru decenii în întreținerea avioanelor F-16, dobândită prin colaborarea strânsă cu Forțele Aeriene Regale Norvegiene. Având în vedere că Norvegia renunță treptat la avioanele sale F-16 în favoarea F-35, Kongsberg și-a putut redirecționa expertiza către noi oportunități internaționale.

Andre Jaegtvik, președintele Kongsberg Aviation Maintenance Services, a subliniat natura strategică a parteneriatului, arătând că desemnarea Kongsberg de către Lockheed Martin drept Falcon Service Center pentru F-16, combinată cu infrastructura modernă și capacitatea LOTN de a gestiona aeronavele Block 70, oferă o soluție credibilă din punct de vedere geografic pentru operatorii F-16 din Europa.

Colaborarea dintre Kongsberg și LOTN marchează o îmbunătățire notabilă în consolidarea infrastructurii de asistență pentru F-16 în Europa. Viitorul centru MRO din Trenčín este poziționat pentru a deveni un loc cheie pentru întreținerea F-16 în cadrul NATO și al forțelor partenere, în special pe măsură ce varianta Block 70 devine tot mai comună pe continent. Proiectul reflectă un efort mai amplu de consolidare a lanțurilor de asistență tehnică localizate în Europa pentru a spori capacitatea de reacție operațională și autonomia logistică pentru forțele aeriene regionale.

 

În România este deja funcțional singurul centru de pregătire pentru piloți de F-16 din Europa

 

Centrul funcționează la Baza 86 Aeriană Borcea. 

Prin înființarea Centrului European de Instruire F-16, România s-a angajat să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina. Prima serie de piloți români a finalizat programul de pregătire în luna iulie a anului trecut, iar patru piloți ucraineni desfășoară activități de instruire în cadrul Centrului.

Centrul este practic mutat de partenerii noștri olandezi din SUA în România iar țara noastră asigură componenta logistică în timp ce instructorii sunt de la Lockheed Martin.

În prezent sunt 18 avioane olandeze F-16 pentru antrenarea piloților la Baza din Borcea.

CITEȘTE ȘI: O veste mare: Olanda va transfera României definitiv 18 avioane de luptă F-16. Ajungem la patru escadrile de F-16

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel