Slovacia se declară dispusă să furnizeze Ucrainei avioane MiG-29. Forțele Aeriene Cehe vor proteja spațiul aerian al țării vecine

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Slovacia lasă să se înţeleagă că este dispusă să sprijine consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei prin furnizarea propriilor sale avioane de luptă MiG-29, a anunțat oficial prim-ministrul slovac, Eduard Heger, în timpul unui interviu comun cu omologul său ceh Petr Fiala la postul de televiziune CeskaTelevize.cz.

Posibilitatea luări unei astfel de decizii a devenit cunoscută la sfârșitul lunii iunie, dar principala condiție era acordul altor țări NATO, în special Republica Cehă sau Polonia, de a proteja spaţiul aerian al Slovacia. 

În iunie, Slovacia a cerut Republicii Cehe ajutor pentru ai proteja  spațiului aerian până când va primi avioanele de vânătoare F-16 din SUA (n.a. primele livrări sunt aşteptate în anul 2024). Acestea ar trebui să înlocuiască MiG-29-urile utilizate până de curând de Forţele Aeriene Slovace.

Citeşte şi: Slovacia vrea ca Polonia şi Cehia să-i protejeze spaţiul aerian

„Ne vom conforma fără îndoială. Cred că este un exemplu frumos nu numai de cooperare în domeniul apărării, ci și de încredere. Vom ajuta Slovacia până când va avea noi avioane la dispoziție”, a spus Petr Fiala. El a subliniat că este în interesul Cehiei să facă acest lucru, deoarece Slovacia se învecinează cu Ucraina, care acum lupta să respingă invazia rusă.

Premierul slovac Eduard Heger a precizat că Forțele Aeriene Cehe vor proteja spațiul aerian al Slovaciei timp de aproximativ un an.

În același timp, el a recunoscut că în acest moment sunt purtate discuţii ca Slovacia să transfere MiG-uri 29 către Ucraina. El a menționat și posibilitatea ca Ucraina să primească tancuri, dar nu a ţinut să precizeze că nu doreşte să facă publice mai multe detalii.

Trebuie precizat faptul că, înainte de discuțiile privind un eventual transfer al avioanelor de vânătoare slovace de tip MiG-29 în Ucraina, autoritățile de la Bratislava au cedat părții ucrainene singurul divizion de rachete antiaeriene S-300 aflat în dotarea Forțelor Armate ale Slovaciei. În locul acestora, partea slovacă a primit baterii de rachete antiaeriene de tip Patriot, de producție americană.

Ministerul slovac al Apărării a declarat anterior că Bratislava are nevoie de un înlocuitor adecvat pentru echipamentul militar de fabricație sovietică. Numai atunci republica poate efectua furnizarea de arme către Ucraina, inclusiv tancuri și avioane.

La sfârşitul lunii aprilie, în urma unei întâlniri cu omologul său polonez, Mariusz Blaszczak, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat că este pregătit să discute despre un eventual transfer al aeronavelor MiG-29 în Ucraina, dacă spațiul aerian slovac va fi apărat în alt mod.

Atât Heger, cât și Fiala au remarcat că toată lumea a fost surprinsă de cât de eficient și pentru cât timp a putut Ucraina să se apere de o invazie a unei țări vecine, a cărei armată trebuia să fie mult mai puternică, cel puţin pe hârtie.

„Avem toate premisele pentru a crede că Ucraina va câștiga acest război”, a menționat premierul slovac.

Petr Fiala a recunoscut însă că nimeni nu știe cât va dura până când Ucraina va avea controlul deplin asupra teritoriului său, dar a subliniat că nu se poate apăra de ruși fără ajutorul Occidentului.

El consideră esențial „ca ucraineni să primească arme pentru a putea lupta pentru independența lor și pentru securitatea și libertatea noastră”. „Ei luptă pentru noi”, a adăugat el. Petr Fiala a mai spus că, dacă este necesar, Cehia este pregătită să participe la pregătirea soldaților ucraineni.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel